Hlavní obsah

Kocáb podpořil přísnější tresty za prodej alkoholu a tabáku dětem

Právo, lh

Ministr pro lidská práva Michael Kocáb by rád zlepšil ochranu mladistvých před alkoholem a tabákovými výrobky. Podpořil tak podnět Výboru pro práva dítěte, podle něhož by se měly v tomto směru zpřísnit české zákony a omezit reklama.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Michael Kocáb

Článek

„Ačkoli se sám již delší dobu potýkám se sebedestrukční závislostí na kouření, uznávám, že je načase, abychom nastavili jasná legislativní pravidla, která lépe ochrání dospívající generaci před alkoholem a tabákem a umožní jí lepší start do života,“ řekl Kocáb.

Výbor by uvítal zpřísnění trestů za prodej alkoholu a tabákových výrobků dětem a mladistvým. Jsou podle něj příliš levné, snadno dostupné, reklama na ně je všudypřítomná a za porušení zákona hrozí podnikatelům nízké tresty.

Výbor si s cílem sankce do budoucna zpřísnit vyžádal od Svazu měst a obcí, České obchodní inspekce, ministerstva průmyslu a obchodu a od ministerstva vnitra údaje o kontrolách zaměřených na prodej zakázaného zboží nezletilým v obchodech a restauracích.

Češi na špici

Státní zdravotní ústav řadí Česko do čela žebříčků kouření a konzumace alkoholu u dětí a mladistvých. Potvrzují to i mezinárodní studie. Ta o chování školáků zjistila, že české děti začínají s konzumací alkoholu až o dva roky dříve, než je průměr v EU, ve východní Evropě, Rusku a v Severní Americe.

Dvě třetiny žáků v Česku požily alkohol ještě před třináctým rokem. Češi tak dobyli nelichotivé prvenství před Nizozemskem a Rakouskem. Nejraději přitom pijí pivo.

Novým trendem v ČR je nárůst konzumace alkoholu ve snaze opít se, a to především u dívek. Zlepšují si tím náladu, řeší problémy nebo se snaží začlenit mezi vrstevníky. Třetina českých patnáctiletých uvedla, že byla minimálně dvakrát či vícekrát opilá.

Reklama

Výběr článků

Načítám