Hlavní obsah

Jádro už není pro zelené tabu

Právo, map

Zelení zveřejnili v pátek volební program. Nové jaderné elektrárny už pro ně nejsou tabu. Jejich stavbu však podmiňují vyčerpáním veškerých potenciálně obnovitelných zdrojů energie.

Článek

„Případné nové jaderné elektrárny se musí obejít bez státních dotací a provozovatel musí garantovat úhradu veškerých škod při případné havárii, úložiště vysoce radioaktivních odpadů by mělo vzniknout na základě partnerské dohody s dotčenými obcemi, nikoli silovým rozhodnutím státu,“ tvrdí zelení.

Rovněž navrhují postupnou privatizaci energetické společnosti ČEZ.

Pro legalizaci konopných drog

V oblasti zemědělství požadují podporu pěstování speciálních rychle rostoucích dřevin a víceletých energetických plodin, mezi které řadí i konopí. Konopné drogy pak chtějí legalizovat.

„Stát by měl také podporovat výstavbu startovacích a sociálních bytů, a to v nízkoenergetickém standardu,“ řekl šéf SZ Ondřej Liška. Studentům slíbil zavést systém vysokoškolských grantů, rodinám s malými dětmi rozšíření kapacit mateřských škol a měsíční otcovskou dovolenou.

Výpočet důchodu podle počtu dětí by se měl vztahovat i na otce, myslí si zelení. Jsou dále pro snížení věku voliče při volbách do samospráv a při referendech na 16 let a pro regulaci prostituce.

Reklama

Výběr článků

Načítám