Hlavní obsah

Politici před volbami sázejí na prvovoliče, mohli by zásadně ovlivnit výsledky

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až 400 tisíc mladých lidí – „facebookové generace“ – bude mít letos na podzim poprvé právo zvolit své poslance do Sněmovny. Vyplývá to z odhadů Práva a údajů Českého statistického úřadu. Tento počet 18letých je přitom téměř totožný s počtem lidí, kteří v roce 2006 do uren hodili hlas pro KDU-ČSL.

Článek

Potíž však tkví v tom, že mladí lidé patří ke skupině, u níž pravděpodobnost, že půjde volit, je poměrně nízká. Mnohdy účast nepřesahuje ani 50 procent – i americkému prezidentovi Baracku Obamovi se podařilo dostat k urnám jen 49 procent mladých voličů, v roce 2004 to bylo ještě o dva body méně.

Politické strany v Česku přesto chtějí přilákat nové voliče, jejichž hlasy mohou zasáhnout do konečných výsledků – pokud se jim je k urnám podaří dostat. Právo se proto zajímalo, čím chtějí partaje prvovoliče získat.

Studium a internet

Politické strany se v obecných bodech příliš neliší – mladé chtějí oslovit především v oblasti dalšího vzdělávání, pomoci jim při hledání prvního zaměstnání či usnadnit elektronickou komunikaci s úřady.

„Chceme odklad státních maturit, odmítáme zavedení školného, zrušíme poplatky ve zdravotnictví, chceme řešit podporu bydlení, internetizovat veřejnou správu a posílit elektronickou komunikaci,“ vyjmenoval strategii ČSSD místopředseda Bohuslav Sobotka. Podle něj je strana aktivní při komunikaci v rámci probíhající kampaně i na internetu, například na Facebooku.

Místopředseda ODS Ivan Langer recept strany na prvovoliče zatím prozradit nechtěl, naznačil však, že ústřední roli v kampani bude hrát humor. „Chceme pobavit, a zároveň upozornit na rizika hrozby, že by se vítězem voleb stal Jiří Paroubek a Vojtěch Filip,“ uvedl.

Podle něj je Modrý tým složený z příznivců ODS vhodný způsob, jak nové voliče vtáhnout do voleb. „Tohoto projektu se mladí mohou zúčastnit. Navíc lidé, kteří jsou do něj zapojeni, mají možnost jakožto nepolitici hovořit s novými voliči, a tím na ně působit,“ vysvětlil.

Komunisté podle místopředsedy Jiřího Dolejše chtějí pro mladé lidi, kteří podle statistik nejsou KSČM příliš nakloněni, oslovit především vlastními mladými kandidáty do Sněmovny. „U studia chceme zavést dotovaná prospěchová stipendia, řešit problematiku kolejí, ale jsme i pro podporu poněkud zdrchaného učňovského školství,“ prohlásil.

„Když nás nebudou volit, musejí umřít“

Strana zelených potenciál mladých voličů podle svého šéfa Ondřeje Lišky rozhodně nechce podcenit. „Chceme jim nabídnout svěží moderní kampaň, především prostřednictvím internetu,“ prohlásil.

„Jsme proti školnému, a naopak chceme zavést studijní granty pro všechny vysokoškoláky, aby se mohli ekonomicky osamostatnit a soustředit se na studium,“ řekl Liška.

Podle něj je třeba klást důraz na kulturu. „Naše cesta z krize vede také skrz masivní investice i do vzdělávání a kultury, protože bez toho si nedovedeme představit, že by společnost mohla držet pohromadě.“

Naopak šéf lidovců Cyril Svoboda má jasno: pokud prvovoliči nebudou hlasovat pro KDU-ČSL, nečeká je nic dobrého. „Jestliže nebudou volit KDU-ČSL, tak nemůžou do důchodu, ale musejí rovnou umřít,“ řekl Svoboda. „Nebude totiž, kdo by vytvářel hodnoty pro důchody, až půjdou do penze,“ dodal.

Jediní, kdo nechystají zvláštní program pro mladé, je TOP 09. „Nebudeme mít žádné sliby pro mládež, není to možné ani realistické ve stavu, v němž se naše země nachází. Nebudu jim říkat nic jiného než ostatním,“ uvedl předseda Karel Schwarzenberg s tím, že ale vítá diskusi s mladými.

Reklama

Výběr článků

Načítám