Hlavní obsah

Neznámí útočníci trefili Topolánka kamenem do hlavy

• Aktualizováno
Právo, tr, jov, dan

Čtveřice mladíků si v pátek na koupališti vybrala za terč útoku předsedu ODS Mirka Topolánka. Jeden z nich ho trefil kamenem do hlavy. Expremiér má zranění nad pravým okem. Po incidentu mladíci nastoupili do vozu s pražskou poznávací značkou.

Článek

„Byli nápadní svým vzezřením i hlučností, hodně pokřikovali. Směrem k Topolánkovi házeli chvíli různé předměty, až ho kamenem zasáhli těsně nad oko,“ popsal incident Novinkám Topolánkův spolupracovník Pavel Zbožínek. Zranění naštěstí nezasáhlo oko přímo, nicméně zdravotníci museli Topolánkovi ošetřit a vydesinfikovat natrženou kůži.

Stačilo málo a pan Topolánek utrpěl těžký a nebezpečný úraz
ošetřující zdravotnice

Incident potvrdil Právu samotný Topolánek. „Nabouchaní chlapci s pražskou značkou. Jezdili za námi nejméně druhý den. Nejvíce ohrozili a trefili normální návštěvníky. Vejce a kameny. Konec legrace. Kámen není vejce,“ napsal v pátek Právu v SMS.

Foto: ČTK

Zraněný Mirek Topolánek

„Stačilo málo a pan Topolánek utrpěl těžký a nebezpečný úraz,“ řekla jedna ze zasahujících zdravotnic.  

Místní manažer ODS Zdeněk Mokrý byl incidentu přímo účasten. „V 16:40 dohrál pan předseda s partou lidí beach volejbal, a když vycházel z kurtu, tak ze shluku lidí byl zasažen kamenem. Vylítly další, dostala nějaká paní, já dostal do ramene,“ řekl Právu Mokrý. Ihned poté si všiml čtyř urostlých mužů, kteří na ně začali něco křičet. Podle některých zpráv jich mělo být pět.

„Nebyli oblečeni na koupaliště, před koupalištěm je čekal tmavý passat s pražskou značkou. Tu jsme poskytli policistům,“ podotkl Mokrý.

Topolánek byl zasažen nad pravé oko. „Ránu jsme mu vyčistili a pan předseda pokračoval v programu,“ poznamenal Mokrý.

ODS už podala na obvodním oddělení trestní oznámení na neznámého pachatele. Potvrdila to policejní mluvčí Alice Čechová.

Pecina: Je třeba je vypátrat a potrestat

Premiér Jan Fischer útok ostře odsoudil. "Něco takového nemá ve vyspělé společnosti místo a pokud lidé chtějí vyjádřit svůj názor, mají příležitost zúčastnit se voleb a hlasovat,"  zdůraznil předseda vlády. Doufá, že viníci incidentu budou dopadeni a potrestáni podle zákona.  

Stejného názoru je i ministr vnitra Martin Pecina: „Takhle se nemají lidé chovat. Je třeba je vypátrat a potrestat. Minimálně jde o přestupek,“ řekl Právu Pecina. Podle něj takové aktivity začínají vajíčky a končí kameny.

„Jednoznačně to odsuzuji,“ sdělil ministr vnitra. Topolánkovi dokonce napsal SMS. „Udělám vše pro to, aby to bylo vyšetřeno,“ dodal Pecina, který v této souvislosti připomněl své dřívější vyjádření, že policie bude chránit mítinky všech politických stran.  

Útok přišel po turnaji v plážovém volejbale

Podle mluvčího ODS Martina Kupky se incident odehrál po skončení turnaje v plážovém volejbalu. Mladíci nejdřív na předsedu ODS zaútočili, pak ho zasáhli kamenem. "Byl to evidentně cílený útok,"  řekl mluvčí ODS Martin Kupka. Mirek Topolánek podle něj pokračuje dále v kampani.

Říkal jsem si, že to je otázka času, jestli se něco takového nestane.
místopředseda ODS Ivan Langer

Topolánek je jihomoravským lídrem ODS pro podzimní sněmovní volby. Region objíždí na kole s programem nazvaným Léto s Topolem. V pátek dopoledne byl v Brně-Bohunicích, odpoledne v Hustopečích, večer má být v Mikulově.

Také Paroubek incident ostře odsoudil

„Ostře odsuzuji fyzický útok na Mirka Topolánka a vyjadřuji mu plnou lidskou solidaritu. Pevně věřím, že Policie ČR učiní vše proto, aby pachatelé tohoto zákeřného útoku byli co nejrychleji odhaleni a potrestáni. Odsuzuji jakoukoli formu násilí a osobní útoky v politické kampani,“ reagoval šéf ČSSD Jiří Paroubek v tiskovém prohlášení.

Místopředseda ODS a šéf volebního štábu Ivan Langer na dotaz Práva útok na Topolánka komentoval: „Je to šok. Nicméně já jsem si po té štvanici, která je za námi a po té špíně, atmosféře, kterou vytvářejí sociální demokraté, říkal, že to je otázka času, jestli se něco takového nestane. Toto je varování pro všechny, kteří proměňují českou politiku v žumpu.“

Na dotaz, zda vidí za incidentem ČSSD, uvedl: „Ne, to ne. Já mluvím o atmosféře. Atmosféře urážek, zášti, špíny a té mediální kampaně, která byla dlouhodobě vedena. Pro mě je to bohužel logické vyústění tohoto.“

První místopředseda ODS David Vodrážka poznamenal: „Samozřejmě jedná se o bezprecedentní krok v době předvolební kampaně. Každý rozumný člověk by to měl odsoudit, protože to už nemá s žádnou recesí nic společného a je to skutečně měsíc před volbami docela drsný útok.“

Na otázku, zda k incidentu nevedla i celková atmosféra, která začala už vajíčkovými útoky na šéfa soc. dem. Jiřího Paroubka před eurovolbami, Vodrážka odpověděl: „Svědčí to o kultuře české politiky. Já myslím, že bychom se měli vrátit zpátky k seriózním debatám a toto zhrubnutí posunout někam mimo naše hranice.“

ODS by podle Vodrážky zajímal motiv pachatelů, „jestli za tím je nějaká jen chvilková agrese, nebo jestli to byl útok naplánovaný, ale to musí říct policie“.  

Útok se nelíbí ani komunistům

Útok na Topolánka odsoudili i komunisté. „KSČM i já osobně odsuzujeme fyzický útok na politiky, protože to nevěstí nic dobrého. To do předvolební kampaně nepatří, rozhodně tento útok odsuzuji,“ řekl Právu šéf KSČM Vojtěch Filip.

Výběr případů napadení a fyzických útoků proti českým politikům od roku 1992
5. prosince 1992 - Předsedu KSČM Jiřího Svobodu pobodal před jeho domem v Praze 3 neznámý maskovaný pachatel.
18. února 1994 - Na poslance za Liberálně sociální unii (LSU) Tomáše Štěrbu a tajemníka poslaneckého klubu LSU Otokara Marka před pražskou vinárnou Demínka zaútočili tři neznámí muži.
Březen 1994 - Poslankyni KSČM Květoslavu Čelišovou přepadli ve vlaku dva maskovaní mladíci.
4. dubna 1994 - Na poslance Emila Jaroše (ODS) zaútočil před jeho domem v Hradci Králové neznámý pachatel.
15. listopadu 1996 - Poslance ODS Marka Bendu napadl na pražském sídlišti Prosek opilý návštěvník restaurace.
6. ledna 1997 - Místopředsedu vlády, ministra zemědělství a předsedu KDU-ČSL Josefa Luxe ohrožoval nožem a slzným plynem muž, jenž pronikl do jeho kanceláře na ministerstvu.
V noci na 6. února 1997 - Poslance ČSSD Pavla Dostála přepadlo po odchodu ze sněmovny nedaleko Malostranského náměstí několik mužů. Pořezali ho na hlavě a v obličeji.
14. ledna 1998 - Poslance za ODS Roberta Koláře napadl v prostějovském hotelu opilý muž.
23. března 1998 - Poslanec Pavel Dostál byl fyzicky napaden v rychlíku mezi Českou Třebovou a Pardubicemi.
9. května 1998 - Na mítinku v Novém Boru na Českolipsku byl předseda SPR-RSČ Miroslav Sládek napaden místními Romy - Sládek je údajně vyprovokoval urážkami prezidenta Havla a jeho ženy.
6. června 1998 - Poslance Václava Svobodu (ČSSD) napadl v Českých Budějovicích neznámý muž.
11. června 1998 - Tehdejšího předsedu ODS a současného prezidenta Václava Klause zasáhlo při předvolebním mítinku do obličeje vajíčko.
8. března 2001 - Někdejšího ministra průmyslu a obchodu za ODA Vladimíra Dlouhého v centru Prahy zranila trojice výtržníků.
5. června 2002 - Dva neznámí maskovaní muži napadli předsedu karlovarské ODS a bývalého primátora Karlových Varů Petra Keřku.
24. dubna 2006 - Neznámí pachatelé napadli u stanice metra v Praze poslance a místopředsedu KSČM Jiřího Dolejše, povalili jej na zem a několik minut do něj kopali.
20. května 2006 - Na sněmu České stomatologické komory napadl bývalý vicepremiér za ODS Miroslav Macek ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD). Macek mu dal pohlavek, načež se poprali.
V noci na 30. května 2006 - Neznámý útočník napadl poslance ČSSD a dvojku na kandidátce strany do sněmovních voleb v Pardubickém kraji Miroslava Váňu.
4. května 2007 - Vajíčko hozené studenty, kteří protestovali proti spuštění státních maturit, zasáhlo ministryni školství Danu Kuchtovou (SZ).
8. července 2008 - Při odjezdu šéfky americké diplomacie Condoleezzy Riceové z Černínského paláce odpůrci výstavby radaru v Brdech zasáhli ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (za SZ) rajčetem.
Květen 2009 - Kampaň před volbami do Evropského parlamentu doprovázelo házení vajíček na politiky sociální demokracie. První se stal terčem vajíček 13. května předseda strany Jiří Paroubek, série útoků vyvrcholila o dva týdny později v Praze.
21. srpna 2009 - Čtyři mladíci na koupališti v Hustopečích na Břeclavsku zasáhli kamenem do hlavy předsedu ODS Mirka Topolánka. Expremiér má zranění nad pravým okem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám