Hlavní obsah

Paroubek uprchl před papučáři

Právo, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Šéf ČSSD Jiří Paroubek v pátek utekl před předáním papučí. Ty mu chtěl na tiskové konferenci v Lidovém domě předat organizátor akce Štěpán Dlouhý. K Paroubkovi se ale vůbec nedostal, byl vykázán před dveře sídla ČSSD. Paroubka kvůli útěku označil za zbabělce. Kolem nakonec neuskutečněného předání přitom vypukly hotové manévry za účasti volebního manažera strany Jaroslava Tvrdíka a šéfa marketingu Petra Dimuna. Na Dlouhého pak verbálně zaútočila Paroubková.

Článek

Paroubek uspořádal tiskovou konferenci na vrátnici Lidového domu. Ještě než byla zahájena, objevil se za dveřmi Dlouhý s papučemi v ruce. Na pomoc Paroubkovi přispěchal volební manažer Tvrdík, který požádal Dlouhého, aby počkal za dveřmi na konec tiskové konference. Dveře po celou dobu jistila recepční.

Paroubek také papuče řešil během samotné tiskové konference s mluvčí ČSSD Kateřinou Blechovou. Například ho zajímalo, zda jsou dveře dostatečně zavřené. Mezitím dorazil narychlo šéf marketingu ČSSD Dimun, který přinesl Dlouhému a dívce, která s ním dorazila, oranžové růže. A začal s nimi debatovat na ulici.

Závěrem tiskové konference byl Paroubek viditelně nervózní. Dokonce si ji začal sám moderovat. Nakonec papuče nepřevzal, nýbrž prchl do útrob Lidového domu. Dlouhému se poté podařilo dostat aspoň na zápraží sídla ČSSD a vyjádřil zklamání nad Paroubkovým útěkem. "Pan Paroubek je zbabělec," prohlásil.

Do řeči mu soustavně skákal Dimun, který se snažil tvrdit, že byli domluveni na předání v 15 hodin. To Dlouhý odmítl a poukázal, že se o to pokusil právě v poledne, ale Paroubek prchnul. Navíc prohlásil, že se odmítá podílet na marketingové akci pořádané ČSSD. Už dříve označil Paroubka za bačkoru kvůli tomu, že na 15. hodinu poslal svou těhotnou manželku Petru.

Papuče nakonec Dlouhý dal do rukou Dimunovi s tím, ať je předá Paroubkovi.

Paroubkové ruply nervy

Paroubkovou evidentně Dlouhého akce rozpálila do běla. Poslala přes tiskovou mluvčí Michaelu Škarodovou v hromadné SMS novinářům vyjádření, že akce v 15 hodin platí, Dlouhého osočila, že bačkorovou facebookovou skupinu oficiálně nezastupoval. Jeho iniciativu označila za projev "zbabělosti a sexismu vůči těhotné ženě (asi kvůli 7 kg navíc) a slintající basetce". 

"Iniciativa je moje, já jsem ji zakládal,“ odmítl Dlouhý osočení Paroubkové, že nepředstavuje oficiálně skupinu na Facebooku. A znovu uvedl, že se nebude podílet na ČSSD připravené akci před Lidovým domem v 15 hodin.

Na Facebooku vydal Dlouhý prohlášení, v němž vyzval všechny příznivce, aby před Lidový dům nechodili. "Obáváme se, že akci v 15:00 hodlají zneužít provokatéři," stojí ve výzvě.

Akci v 15 hodin před Lidovým domem přitom "papučáři" zrušili právě proto, že na ni Paroubek poslal za sebe svoji těhotnou manželku. "Paní Paroubková nemá žádný mandát od voličů, nikým nebyla zvolena. Naše akce je namířena proti panu Paroubkovi, který je politikem. Ať paní Paroubková kandiduje, a pak se s ní někdo bude bavit. Na tuto hru my nechceme přistoupit,“ reagoval dopoledne pro Právo na vyjádření Paroubkové organizátor "papučové“ akce Štěpán Dlouhý. 

Paroubková se taktéž dopoledne papučí dožadovala, navíc organizátory obvinila, že chystají fyzický útok na Paroubka. A proto prý odmítl na akci v 15 hodin jít.  Dlouhý odmítl, že by se chystal fyzický útok na Paroubka. "To je naprosto absurdní, naše iniciativa je recesistická. Odmítáme jakékoliv násilí, včetně házení vajíček. Proto jsme zvolili  tuto formu. Násilí se dopustil pan Paroubek na CzechTeku. Naše akce není namířena proti ČSSD, ale proti Paroubkovi,“ doplnil Dlouhý.

Papučáři: Paroubek má manželku jako živý štít

"Paroubkovi jeho manželka Petra slouží, a předpokládáme, že i nadále bude sloužit, jako živý štít, který ho má ochránit před diskusí s lidmi, kteří s ním nesouhlasí. Je to průhledný trik,“ míní "papučáři“ na Facebooku.

Papučová akce na facebooku získává čím dál více popularity. Jejím cílem je odeslat Paroubka do politického důchodu. A za tím účelem mu věnovat bačkory. "Papučářská" výzva už má přes jedenáct tisíc fanoušků.

Paroubková si užila „slávu“

ČSSD odpoledne úderem 15. hodiny uspořádala divadlo, kdy se těhotná Paroubková v doprovodu fenky Tony a místopředsedy strany Lubomíra Zaorálka postavila před Lidový dům a oznámila, že čeká na bačkory, ačkoliv pokus o jejich předání Paroubkovi proběhl už dopoledne. Šéf ČSSD přitom na odpolední akci nedorazil.

"Mám svých pět minut slávy, tak si to musíme před Lidovým domem užít,“ prohlásila Paroubková, které dělali společnost také stejní mladíci, kteří ve čtvrtek demonstrovali proti předsedovi ODS Mirku Topolánkovi.

"Asi se mě báli, mám teď sedm kilo navíc,“ sdělila dále Paroubková k papučářům. Stále také opakovala, že měla s papučáři domluvenou schůzku, což ovšem samotní organizátoři akce jednoznačně vyloučili a odmítli. Papučáře Paroubková označila také za sexisty.

Reklama

Související články

Petra Paroubková sepsala Ódu na manžela

Petra Paroubková se na svém blogu nechala unést a pod dojmem prázdninových endorfinů sepsala příspěvek nazvaný "Óda na manžela". Čtenář se tak může dozvědět,...

Výběr článků

Načítám