Hlavní obsah

Vláda nakoupí vakcínu proti prasečí chřipce pro půl miliónu lidí

Praha
Aktualizováno

Vláda v pátek oznámila své rozhodnutí uzavřít kontrakt se společností GlaxoSmithKline na dodávku miliónu dávek vakcíny proti viru Pandemic A/H1N1, a to v průběhu podzimních měsíců. Pro každého občana jsou nutné dvě dávky, aby prevence fungovala, vakcína tak bude dostupná pro půl miliónu obyvatel. Informoval o tom po mimořádném zasedání vlády premiér Jan Fischer a ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Foto: Repro ČT, Novinky

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková na brífinku vlády

Článek

Podle premiéra Fischera ministryně Jurásková předložila vládě pět variant reakce na šíření nové chřipky.

"Přiklonili jsme se k variantě, která spočívá v nákupu jednoho miliónu dávek vakcíny, tzn. pro půl miliónu občanů ČR,“ uvedl s tím, že jedna vakcína se fázuje nadvakrát. Dodal, že vakcíny dodá firma GlaxoSmithKline (GSK), která vakcíny může dodávat už v podzimních měsících, což prý konkurenční společnost Novartis zaručit nemohla.

Firmy si diktovaly podmínky

Podle ministerstva zdravotnictví daly firmy české vládě minimální prostor prosadit do smlouvy dostatečné garance a sankce. Podle Juráskové jsou si vědomy vysoké poptávky, které daleko převyšují výrobní kapacity. Ministryně doplnila, že lidem doporučuje, aby se dali očkovat na sezónní chřipku. Ta pacienta oslabuje a on se potom stává citlivější na nový druh chřipky.  

Česká republika v současnosti eviduje 217 případů nákazy, posledních osm případů bylo zaznamenáno ve středu a ve čtvrtek. Vláda měla smlouvu o výrobě vakcín původně podepsat už počátkem srpna.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pátek varovala před novou vlnou šíření nákazy v příštích měsících a vyzvala vlády, aby se na ni náležitě připravily. Ve většině zemí by se brzy počet nakažených mohl každé tři až čtyři dny zdvojnásobovat a tento trend může trvat i několik měsíců, varoval na konferenci v Pekingu ředitel WHO pro západní tichomořskou oblast Shin Young-soo.

Virus nové chřipky A/H1N1 se začal v dubnu šířit z Mexika. Od té doby na něj ve světě zemřelo téměř 1800 lidí. WHO vyhlásila pandemický stupeň ohrožení v červnu.

Reklama

Související články

Prasečí chřipku dostal i prezident Kostariky

U kostarického prezidenta Oscara Ariase byla potvrzena nákaza virem prasečí chřipky pandemic A(H1N1), uvedla státní televize v úterý. Příznaky nemoci se u něj...

Výběr článků

Načítám