Hlavní obsah

S komunisty do koalice nepůjdeme, slíbil Paroubek

Novinky, rei
Praha

ČSSD v případě svého volebního vítězství nevytvoří koalici s KSČM, prohlásil ve čtvrtek předseda sociální demokracie Jiří Paroubek. Umožnění návratu komunistů k moci podle něj podsouvají ČSSD její soupeři. Podle Paroubka takové strašení jen odvádí pozornost od programových témat předvolební kampaně.

Foto: René Volfík, ČTK

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

"Česká strana sociálně demokratická neutvoří, pokud dostane ve volbách důvěru občanů a bude se podílet na výkonu vládní moci, ve volebním období 2009 až 2013 vládní koalici s KSČM. ČSSD plně respektuje a považuje za platné své vlastní usnesení, přijaté na 27. sjezdu ČSSD v Bohumíně v roce 1995, které spolupráci s KSČM na vládní úrovni bezpodmínečně zakazuje,“ prohlásil Paroubek.

Dodal, že jeho strana má jasné vize a nabízí veřejnosti nezpochybnitelné závazky. Jedním z nich je, že nepůjde do vlády s komunisty.

"Za sociální demokracii říkáme, že jde o téma uměle vyvolané, které má dva základní cíle: vyvolat v české společnosti pocit strachu a nenávisti a zároveň odvést pozornost od toho, co zde prováděla vláda ODS v posledních třech letech,“ uvedl šéf ČSSD.

Podle Paroubka se dosud komunisté "jasně nedistancovali od své zločinné minulosti..., nesouhlasí s členstvím ČR v euroatlantických strukturách EU a NATO... a zpochybňují význam a hodnotu soukromého vlastnictví pro fungování demokratické společnosti“. 

Komunisté chtějí zrušit bohumínské usnesení

Komunisté na konci července vyslali směrem k sociální demokracii signál, že by kvůli možnosti spolupráce obou levicových stran na vládní úrovni byli ochotni omluvit se za svou minulost. Předseda strany Vojtěch Filip ale poté řekl, že komunisté žádnou omluvu nechystají.

Vládní spolupráci obou levicových stan nyní brání takzvané bohumínské usnesení, které ji ČSSD zakazuje. "Ať se klidně znovu omluví, na vztahu ČSSD ke komunistům to ale nic nezmění. K rušení bohumínského usnesení není žádný důvod," prohlásil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Reklama

Související články

Filip: KSČM omluvu nechystá, byl to jen šum

Předseda KSČM Vojtěch Filip vyvrátil spekulace, že by se jeho strana chystala nově omluvit za minulost, aby si otevřela cestu k větší spolupráce i ČSSD....

Výběr článků

Načítám