Hlavní obsah

Bobošíková chce zavést přídavky jen pro první až čtvrté dítě

– Praha

Bývala europoslankyně Jana Bobošíková zahájila předvolební kampaň, ve které chce voliče nalákat především na změny v sociálním systému. Slibuje zrušení příspěvku pro páté a každé další dítě nebo minimální důchod pro dlouhodobě nezaměstnané. Změny by se podle všeho nejvíce dotkly některých romských rodin. Bobošíková je představila v době, kdy v zemi narůstá problém s extremismem.

Foto: Milan Malíček, Právo

"Stát už nemá prostředky, aby na tyto děti přispíval. Totéž navrhujeme s porodným. To by rodiče dostávali pouze na první čtyři děti," řekla novinářům Bobošíková.

Článek

"Přídavky na děti budeme navrhovat progresivním způsobem," zdůraznila Bobošíková. Její plán spočívá v tom, že na první dítě by rodiče dostávali menší příspěvek, na druhé a třetí by stoupal. Na čtvrté dítě by opět klesl a na páté a každé další dítě by nedostali nic. "Stát už nemá prostředky, aby na tyto děti přispíval. Totéž navrhujeme s porodným. To by rodiče dostávali pouze na první čtyři děti," řekla novinářům Bobošíková.

Chtějí také změnit systém důchodového pojištění

Kromě sociálních dávek chce změnit i systém důchodového pojištění. "Je nutné definovat minimální důchod pro ty, kteří dlouhodobě nepracují nebo nemají odpracovaná léta. Není možné, aby člověk s nižším platem měl menší základ pro výpočet důchodu než ten, kdo od roku 1989 nepracuje a důchod se mu vypočítává z průměrné mzdy," zmínila další z programových cílů bývalá europoslankyně.

Mezi další cíle její strany patří plošné snížení platů politiků o 30 procent, zprůhlednění vyplácení poslaneckých náhrad, zvýšení daní ze sázek a hazardu nebo zeštíhlení vládního kabinetu na 12 členů. Skončit by měli například ministr pro lidská práva a menšiny s ministrem pro evropské záležitosti.

Lídrem strany pro předčasné volby do sněmovny je Bobošíková, která bude kandidovat v Ústeckém kraji proti předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi nebo místopředsedovi ODS Petru Gandalovičovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám