Hlavní obsah

Zaorálek obvinil Havla, že chce budovat alianci proti Rusku

Právo, Jiří Ovčáček

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek ve čtvrtek poslal otevřený dopis bývalému prezidentovi Václavu Havlovi. V něm si posteskl, že se Havel pustil v rozhovoru pro Mf Dnes jen do ČSSD. A obvinil exprezidenta, že chce budovat alianci proti Rusku a rozvíjí "Topolánkovu politiku Česka jako dodatku Spojených států amerických".

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

Zaorálek se v listu pozastavil nad tím, že se exprezident zdráhal „říci více slov k toskánské dovolené pana Mirka Topolánka, k čistotě pana Miroslava Kalouska, k přestupu vašeho přítele pana Karla Schwarzenberga do TOP 09“.

Místopředseda soc. dem. se v dopise v této souvislosti svěřil, že jej mrzí Havlova kritická slova na adresu jeho strany. „Nemůže ale pak být divu, že mne zamrzelo, když to za všechny schytala zrovna a pouze sociální demokracie. Ne že by to bylo zas tolik slov, ale v médiích už se pěkně ujala a nabobtnala,“ posteskl si Zaorálek.

Odmítl, že by v případě Havla šlo o prázdninový rozhovor. „Ve skutečnosti jsme nedaleko před volebním kláním a prach je každou chvíli všude kolem zviřován. Nakonec proč ne, proč byste zrovna vy nemohl říci, kde jsou vaše preference,“ míní Zaorálek, který by považoval za zajímavou debatu s exprezidentem o programu ČSSD.

„Vytýkáte nám „slepou víru v politickou sílu krasavic“ a nošení „malých, u krku nedopnutých košil“. Co už jiného se dá pokládat za „nepořádnou“ kritiku?“ doplnil.

Dopis Obamovi prý byl čecháčkovský

Místopředseda ČSSD se do Havla pustil také kvůli podpisu dopisu americkému prezidentovi Baracku Obamovi, který byl vyzván, aby USA nezapomínaly na střední Evropu: „Dnes jste signatářem dopisu Baracku Obamovi, v němž se odchylujete od základní evropské perspektivy, zdůrazňujete rozdílnost názorů členů EU a rozvíjíte Topolánkovu politiku Česka jako dodatku Spojených států amerických“. Dopis Obamovi označil Zaorálek za „čecháčkovský“.

A k tomu Havla obvinil, že chce budovat alianci proti Rusku. „Navíc se po neslavném odchodu George Bushe jr. znovu dovoláváte jeho silové politiky a chcete budovat alianci proti Rusku,“ míní Zaorálek.

„Volby, které jsou před námi, znovu rozhodnou o dalším směřování země. Nepřál bych si, abyste se proměnil v ikonu zachraňující pošramocenou pověst politických sil, které nesou hlavní odpovědnost za provinciálnost a „zmafiánštění“ české politické krajiny,“ uvedl v závěru dopisu Zaorálek, který by rád po volbách s Havlem vedl bilanční rozhovor u příležitosti dvaceti let od listopadu 1989.

Reklama

Výběr článků

Načítám