Hlavní obsah

Schwarzenberg na Facebooku válcuje konkurenci, nejhorší hodnocení má Rath

Novinky, Jiří Mach

Občanští demokraté a TOP 09 se z parlamentních stran na Facebooku těší největší oblibě. Na sociální síti, již využívají z valné většiny mladí lidé, má ODS na 12 660 sympatizantů a TOP 09 bezmála sedm tisíc. Ostatní strany si tak vysokou přízeň nevysloužily. Největšího ohlasu se ale dočkal středočeský hejtman David Rath (ČSSD), do jeho "Anti- Fanclubu" se přihlásilo přes 11 tisíc lidí a antipatie mu vyjadřují další tisíce odpůrců. V tomto ohledu mu může konkurovat jen jeho šéf Jiří Paroubek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Počty příznivců i skupin jsou vzhledem k jejich neustálému růstu orientační. Do statistik nebyly započítány stránky krajských a okresních organizací.

Na podporu ODS vzniklo na Facebooku nejméně deset stránek a skupin a získala přízeň zhruba 12 660 lidí. S velkým odstupem za ní co do počtu příznivců skončila na pomyslném žebříčku popularity mladé facebookové generace TOP 09 Karla Schwarzenberga, k jejíž podpoře se hlásí na sedm tisíc stoupenců.

Za TOP 09 se umístila konkurenční ČSSD, kterou na osmi odkazech podporuje více než 1 200 osob. Mezi mladými lidmi si navzdory pesimistickým průzkumům veřejného mínění poměrně dobře vede i Strana zelených, k jejíž přízni se hlásí rovněž přes 1 200 lidí.

Na podporu KDU-ČSL vznikly čtyři odkazy, k nimž se hlásí 362 osob. Nejméně přízně získali komunisté, počet jejichž stoupenců se pohybuje kolem dvou set.

Nejpopulárnější je Schwarzenberg, Paroubek sklízí negativní body

V počtu příznivců láme rekordy i samotný předseda TOP 09 Schwarzenberg, kvůli němuž dokonce vznikla skupina, která by si jej přála za prezidenta. Celkem mu na pěti odkazech podporu vyjadřuje téměř deset a půl tisíce osob, což je téměř třikrát více než kolik lidí vyjadřuje přízeň druhému nejpopulárnějšímu předsedovi parlamentní strany Mirku Topolánkovi (ODS). Ten měl ve čtvrtek něco přes tři a půl tisíce stoupenců.

Foto: Novinky

Facebooková stránka šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga

Topolánkův hlavní rival, šéf sociálních demokratů Paroubek má příznivců zhruba pět set. Mezi předsedy parlamentních stran ale drží prvenství co do počtu nepříznivých ohlasů. Zatímco vůči Topolánkovi jsou kritické čtyři skupiny se 723 členy, proti Paroubkovi vystupuje 12 skupin s bezmála 15 tisíci členy. Z toho nejméně tři skupiny s více než 3 200 členy vznikly ve snaze zabránit předsedovi ČSSD stát se prezidentem.

Popularitu zelených na Facebooku potvrzuje i její šéf Ondřej Liška. K němu se na jeho stránce hlásí téměř 1 100 fanoušků.

Filip bez ohlasu

V porovnání s ním předseda lidovců Cyril Svoboda, jehož strana podle posledních průzkumů rovněž bojuje o vstup do Sněmovny, zcela propadl. Na jeho podporu se hlásí desetkrát méně fanoušků, zatím jich má pouze něco přes stovku.

Hlava KSČM Vojtěch Filip nemá na Facebooku žádnou veřejně dostupnou stránku. Za zmínku stojí, že proti jeho osobě nevznikla žádná iniciativa, ačkoli jeho strana sklízí vysoký počet negativních reakcí.

Podpora politiků na Facebooku k 20. 8. (zaokrouhleno na desítky)
PolitikPříznivciOdpůrci
Karel Schwarzenberg (TOP 09)10 440-
Václav Klaus5 2107 680
Mirek Topolánek (ODS)3 550723
Ondřej Liška (Strana zelených)2 000-
Jiří Paroubek (ČSSD)51014 820
Cyril Svoboda (KDU-ČSL)109-

Rath budí 112krát větší odpor než Langer

Ostatní čelní představitelé české politické scény zřídka výrazně přesáhnou hranici podpory dvou set příznivců. Mezi nimi vyčnívá pouze prezident Václav Klaus, který má přes 5 200 příznivců. Na rekordních 17 stránkách mu však vyjadřuje nepřízeň více než 7 600 lidí.  

V počtu negativních ohlasů ho překonává vedle Paroubka už jen středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath. Kdyby ve volbách mohli rozhodovat mladí lidé udělováním negativních hlasů, zřejmě by Rath zcela propadl.

"Zlý muž“ sociální demokracie je na Facebooku mimořádně neoblíbenou postavou, proti němu se zde sdružuje na nejméně 17 odkazech rekordních dvacet a půl tisíce osob. Jen do jeho "Anti-Fanclubu“ se přihlásilo přes 11 tisíc fanoušků. Podporu mu vyjadřují necelé dvě stovky lidí. Rath má pro srovnání 112krát více odpůrců než místopředseda ODS Ivan Langer, který se řadí mezi nejostřejší rétory strany. Proti němu vznikly na síti tři skupiny se 184 odpůrci, podporu si vysloužil je u 59 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám