Hlavní obsah

Generálka státních maturit se odkládá minimálně o tři měsíce

Ministerstvo školství nejspíš odloží naplánovanou říjnovou generálku státních maturit. Vše podle České televize závisí na poslancích, pokud maturitu posunou o rok, odloží ministryně školství Miroslava Kopicová generálku plánovanou až na říjen 2010. Pokud se sněmovna na odkladu neshodne, pak bude generálka už v lednu příštího roku.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Miroslava Kopicová

Článek

Pro odklad maturit chce zvednout ruce ČSSD i ODS, občanští demokraté trvají na svém plánu odložit státní maturity o dva roky. Naopak komunisté chtějí jednotnou maturitu už v příštím roce. Ministryně Kopicová soudí, že maturity lze stále zvládnout v termínu.

Pro odložení generální zkoušky se ve středu vyslovil i bývalý ministr školství a úřadující předseda Strany zelených Ondřej Liška. Snahu o odsunutí samotných maturit označil za populismus.

Kopicová se pro odklad generálky rozhodla také proto, že poslanci mají o osudu státních maturit rozhodovat na poslední chvíli. "My se dozvíme jako školství teprve v září, zda maturity budou, anebo nebudou odloženy, to znamená měsíc před konáním generálky," řekla. Ministryně navíc nechce, aby generálku dělali studenti, kteří v tom samém roce nebudou maturovat. Všechny ředitele středních škol o tom bude v pondělí informovat dopisem.

Státní maturity jsou plánovány na rok 2010

Nově by měli studenti maturovat už v roce 2010. Ministryně to podporuje, proti jsou ale poslanci dvou největších stran. "Hlavní důvod, proč chci, aby se začalo, je, že se mi zdá, že celý koncept maturity už přestává být důvěryhodný," řekla Kopicová.

Ředitelé středních škol zatím nedostali žádnou informaci ani o tom, jak dopadlo první testování studentů. Generálka se přitom uskutečnila na 64 školách už v dubnu a výsledky měly být známy do konce školního roku. Podle ČT měli všichni studenti při testování nejhorší výsledky v matematice. Hlavně u cizích jazyků se ukázaly velké rozdíly mezi studenty gymnázií a maturanty z odborných škol nebo učilišť.

Ministerstvo chce zavést státní maturity, aby se sjednotila úroveň jednotlivých středních škol. V budoucnu by také mohly být výsledky těchto zkoušek uznávány při přijímání na vysoké školy. Nepřipravenost plánovaným maturitám vyčítali hlavně studenti. Za odklad dokonce dvakrát demonstrovali v Praze.

Státní maturity měly původně začít v roce 2008, kvůli nespokojenosti studentů a celkové nepřipravenosti ale byly už jednou odloženy, a to o dva roky. Zajištění jednotné zkoušky by mělo přijít na 317 milionů korun a potom 220 milionů každý rok na provoz. V prvním roce by se mělo zúčastnit přibližně 107 000 studentů z asi 1300 škol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám