Hlavní obsah

Havel se v září sejde s dalajlámou i papežem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident Václav Havel se v průběhu září setká s nejuznávanějšími duchovními kapacitami světa. Na konferenci o lidských právech v Praze 10. a 11. září se sejde s Nejvyšším tibetským duchovním vůdcem dalajlámou, který Havla považuje za svého dobrého přítele. Pozvání přijal exprezident i na společenské setkání papeže Benedikta XVI. s osobnostmi českého veřejného života, které se uskuteční 26. září na Pražském hradě.

Foto: Reuters

Papež Benedikt XVI.

Článek

Setkání pořádá Hrad v první den papežovy třídenní návštěvy České republiky. Pozvánku do Španělského sálu dostanou zástupci politického a společenského života a diplomatického sboru. Soukromější schůzka Havla s papežem zatím v plánu není, vyloučit ji však nelze, řekla ve středu Havlova tajemnice Sabina Tančevová.

Druhý den návštěvy papež mimo jiné zavítá opět na Hrad, kde je v plánu setkání s akademickou obcí. Hlava katolické církve byla naposledy na Hradě v roce 1997, Benediktova předchůdce Jana Pavla II. tam přijal právě tehdejší prezident Havel.

Zářijová papežská návštěva Benedikta XVI. bude mít dvě části - státní a církevní. Hlavní dvě akce pro veřejnost budou bohoslužby - první v Brně, druhá na závěr třídenní návštěvy ve Staré Boleslavi, kde papež uctí svatého Václava. Pražané mohou papeže zahlédnout třeba při návštěvě malostranského kostela Panny Marie Vítězné, kde je slavná soška Pražského Jezulátka.

"Ohromný přítel, jako z rodiny"

Soukromě by se mohl podle Tančevové Havel setkat i s tibetským duchovním vůdcem. Ten přijede do Prahy zahájit konferenci, kterou organizuje nadace Forum 2000, jejímž je Havel spoluzakladatelem.

Dalajláma, nositel Nobelovy ceny za mír, se do Česka vrací po necelém roce. Byl tu již několikrát, poprvé v roce 1990 na Havlovo pozvání. Oba se v Praze dosud viděli osmkrát, dodala Tančevová.

Při minulém setkání loni v prosinci Havel s dalajlámou v české metropoli přemýšleli, jak více pomoci Tibetu, jak více zapojit EU a laureáty Nobelových cen.

"Chce to trpělivost, vytrvalost, ale zároveň určitou bdělost, protože se tam dějí určité věci, které jsou nezvratné, jako například transfery čínského obyvatelstva do Tibetu," uvedl tehdy Havel.

Podle dalajlámy se Havlova starost, sympatie, podpora a solidarita nikdy nezměnila. "To je velmi důležité, protože má na této planetě velkou autoritu - mnoho lidí říká, že Havel je symbol svobody," zdůraznil loni v prosinci jeden z nejznámějších duchovních představitelů buddhismu. Objevil prý v Havlovi ohromného přítele, kterého považuje téměř za jednoho z rodinných příslušníků. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám