Hlavní obsah

CVVM: Volby by vyhrála ČSSD, lidovci stojí nad propastí

Právo, Novinky, rei, jim, jov, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle volebního modelu sestaveného na základě srpnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) by volby do Sněmovny vyhrála ČSSD s 33 procenty. ODS by za soc. dem. zaostala o dva procentní body. Na hranici volitelnosti se ocitli lidovci s 5 procenty.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Do Sněmovny by se ještě dostali komunisté s 13,5 % a TOP 09 s 9,5 procenty. Straně zelených by chyběla pro vstup do dolní komory dvě procenta. Průzkumu se začátkem srpna zúčastnilo 1 165 respondentů.

K volbám do Sněmovny by přišlo 59 procent dotázaných s volebním právem, 13 procent lidí uvedlo, že by k volbám "spíše“ nešlo, šest procent není rozhodnuto a 22 procent je pevně rozhodnuto, že volit nebude.

Podle přepočtu Práva by vítězná ČSSD měla ve Sněmovně 77 křesel, ODS 73 mandátů, komunisté 28, TOP 09 17 a lidovci pět.

TOP 09 si polepšila o 7,5 procenta

Největším skokanem za poslední dva měsíce je TOP 09, která by se v červnu sotva dostala do Sněmovny. Její přízeň je nyní vyšší o 7,5 procenta.

Ten trend je velmi pozitivní a my máme radost, že se nám daří oslovovat veřejnost.
Miroslav Kalousek, zakladatel TOP 09

Na otázku Novinek, zda by TOP 09 šla po volbách do koalice s ČSSD Miroslav Kalousek poznamenal: "Konzervativní strana, kterou TOP 09 je, nikdy nemůže vyloučit kompromis v podobě koalice s ČSSD, ale může vyloučit koaliční dohodu se stylem, který praktikuje současné vedení soc. dem. V tomto smyslu se předseda TOP 09 vyjádřil naprosto jasně.“ 

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Lidovci nad propastí, zelení by neuspěli

Menší ztráty zaznamenala KDU-ČSL a Strana zelených (obě 1,5 procenta), pro zelené by se tím ovšem dveře do Sněmovny uzavřely. 

Předsedu zelených Ondřeje Lišku výsledky průzkumu nepřekvapily. "Já si myslím, že se nelze co divit. V minulých týdnech jsme nebyli příliš přítomní v médiích. Od svého nástupu do funkce až do republikové rady minulou neděli jsem věnoval veškerou energii ke konsolidování strany, a to se povedlo. Volební kampaň spouštíme během příštích dní a já věřím, že jména našich kandidátů a neotřelý program budou pro voliče atraktivní."

Na dotaz, zda by v případě úspěchu ve volbách šla SZ znovu do koalice s ODS, Liška odpověděl: "Já tuto otázku nebudu žádným způsobem předesílat. To záleží zcela a jenom na programu, který by taková vláda měla mít. Náš koaliční potenciál je napravo i nalevo, my jsme zelení. Kdybychom byli jednou ze stran vyjednávající koalici, budeme velmi trvat na tom, aby program nejen obsahoval maximum z našeho programu, ale aby to partneři naplňovali, což se minulé vládě dařilo jen zčásti."

Michaela Šojdrová, místopředsedkyně lidovců, pro Novinky uvedla: "Moje reakce je jenom taková, jaká může být k volebním průzkumům. Věřím, že výsledek bude nakonec lepší. Jdeme do voleb s pozitivním programem pro středové voliče, středové politiky, jednoznačně podporujeme rodiny s dětmi, myslíme na budoucnost, nechceme ji zadlužovat, a tím, věřím, odpovědné voliče oslovíme."

Langer: Je to výzva

ODS si oproti červnovému průzkumu CVVM, kdy se po dvou letech vyhoupla do popředí veřejného mínění, pohoršila v očích voličů o čtyři procenta, zatímco ČSSD si naklonila o tři procenta více.

Ten výsledek je těsný a pro celý volební tým ODS a jednotlivé kandidáty je to nepochybně velká výzva.
Ivan Langer, místopředseda ODS

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka na vavřínech usínat nehodlá. "Myslím, že to je důvod k radosti, ale není to důvod k nějakému příliš velkému uspokojení. Myslím si, že navzdory tomuto výsledku musíme nyní věnovat všechny síly tomu, abychom lidem vysvětlili, že náš program je tou nejlepší reakcí na probíhající hospodářskou krizi,“ řekl Právu Sobotka. 

Podle stranických preferencí, v jejichž rámci jsou do hlasování zařazeni i občané, kteří účast na volbách přímo nevyloučili, má nejvíce sympatií opět ČSSD (22 procent) a ODS s 21 procenty. KSČM získala devět procent preferencí, TOP 09 6,5 procenta a lidovci pouhých 3,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám