Hlavní obsah

ODS chce po volbách zjednodušit vyřizování daní, pojistného i cla

Právo, Vladimír Čechlovský
Praha

Občanští demokraté budou v předvolební kampani lákat voliče mimo jiné na to, že jim výrazně zjednoduší vyřizování daní, pojistného a cel. Vše potřebné si prý lidé budou moci po roce 2014 obstarat na jediném úřadu, který si vyberou bez ohledu na své trvalé bydliště. Na jeden účet budou platit i daně, sociální a zdravotní pojistné a také cla.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas

Článek

Informovali o tom včera v Praze místopředseda ODS Petr Nečas a náměstek ministra financí Ivan Fuksa.

S tímto projektem jako součástí vládní reformy přišla už Topolánkova vláda. Začal na něm pracovat tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (dříve KDU - ČSL, nyní TOP 09) a jeho záměr na konci loňského roku schválila i vláda.

Foto: Právo

Místopředseda ODS Petr Nečas navrhuje zjednodušit platbu daní, pojistného i cla.

"Lidé tak nebudou muset chodit zvlášť na každý úřad a uspoří čas, peníze, nervy, sníží se jim administrativa. U podnikatelů až o dvacet procent,“ uvedl Nečas. Ve finančním vyjádření půjde o miliardy korun a ve stejném řádu prý ušetří stát, protože bude potřebovat k zajištění stejných činností o několik tisíc lidí méně. Zlepší se prý i kontrola a vymahatelnost pohledávek. 

Projekt má spoustu překážek, ale žádné odpůrce

Cesta k realizaci tohoto projektu je ovšem ještě velmi dlouhá. Podle Nečase se nejprve musí sjednotit vyměřovací základy pro daň z příjmů a pro odvody sociálního a zdravotního pojistného a dále bude nutné vytvořit jeden "superregistr“ daňových plátců.  

Velké budou i institucionální změny. Místo dnešních asi dvou set finančních úřadů a 54 celních úřadů má působit čtrnáct regionálních daňových a celních krajských úřadů se zhruba stovkou poboček a jedním zvláštním úřadem pro velké podniky. V čele soustavy bude jedno daňové ředitelství. Výběr daní a cel by se přitom podle Nečase měl sloučit již za rok či rok a půl. 

Výplata všech druhů důchodů, sociálních dávek a financování zdravotní péče zůstanou i po zavedení nového systému ve stávajících institucích, tedy České správě sociálního zabezpečení a zdravotních pojišťovnách.

ODS věří, že její návrh ostatní politické strany po volbách podpoří. "Neočekáváme odpor politických partnerů, spíš jejich podporu,“ uvedl Nečas. Podle něj nejsou proti ani sociální demokraté. 

Reklama

Výběr článků

Načítám