Hlavní obsah

Kovářová má právo dělat personální změny, připustil Fischer

– Praha

Ministerský předseda Jan Fischer změnil názor na personální změny provedené na ministerstvu spravedlnosti, které původně kritizoval s tím, že jsou mimo mandát ministryně. Šéfku rezortu Danielu Kovářovou v úterý při rozhovoru ujistil, že personální změny jsou zcela v její kompetenci. Na výhradách vůči možnému rušení brněnské a ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci však premiér trvá, oznámila Kovářová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Článek

Setkání s předsedou vlády si vyžádala Kovářová v reakci na dopis od Fischera z konce července. V něm jí vyčítal personální obměny na ministerstvu s tím, že úřednický kabinet má omezený mandát. "Premiér konstatoval, že personální změny jsou plně v mé kompetenci, a já jsem toto jeho vyjádření přijala s potěšením," prohlásila ministryně. Dodala, že neví, co vedlo předsedu vlády ke změně názoru.

Podle ministryně se však Fischerovi nelíbí její plán na zrušení poboček vrchního státního zastupitelství. V dopise jí napsal, že toto opatření má "hluboký dopad na chod justice" a není zcela aktuální. "Já jsem si to vysvětlení poslechla a jsem připravená vést věcnou debatu o všech organizačních, finančních i systémových záležitostech, které povedou ke konečnému rozhodnutí," uvedla Kovářová. Podle ní však stále převažují argumenty proti zachování poboček.

O pobočkách se rozhodne do dvou týdnů

Zda pobočky zruší, nebo ne, bude muset Kovářová rozhodnout do dvou týdnů, aby se státní zastupitelství mohlo připravit na kroky související s nutností stěhování poboček do nových prostor. Podle ministryně by jejich zrušení bylo finančně výhodnější.

Fischer napsal Kovářové dopis s výtkami, když byla ministryně na dovolené, jeho obsah však pronikl na veřejnost. Kovářová vyčetla Fischerovi, že se média o dopise dověděla dříve než ona sama, ten se však od medializace distancoval. "Je to problém nestoudné neloajality,“ rozzlobil se před novináři jinak velmi odměřený Fischer. Jejich vztahy to ale nakonec údajně nepoškodilo. 

Hlavní kroky ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové v úřadu

Kovářová v červenci odvolala z funkce svého náměstka pro legislativu Františka Korbela a o několik dní později také vrchní ředitelku legislativněprávní podsekce Danu Prudíkovou.

V polovině června Kovářová vrátila do funkce ústeckého krajského státního zástupce Jiřího Křivance, ačkoli v únoru ho z této pozice odvolal tehdejší ministr Jiří Pospíšil. Tomu se nelíbilo, že Křivanec zbavil funkce šéfa liberecké pobočky státního zastupitelství Adama Bašného. Odvolání Bašného Křivanec tehdy odůvodnil mimo jiné komentováním kauzy bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka.

Premiér Jan Fischer ve svém dopise ministryni vyjádřil výhrady k možnému rušení brněnské a ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Podle něj vy v oblasti justice neměly být prováděny změny s hlubokým dopadem na rezort. Podle ministryně by jejich zrušení bylo finančně výhodnější.

Kovářová podá stížnost pro porušení zákona v údajné korupční kauze lidoveckého expředsedy a bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka. Stížnost posoudí Nejvyšší soud. Policie Čunka v únoru 2007 obvinila z přijetí půlmilionového úplatku od realitní společnosti H Real. Státní zástupce Arif Salichov však stíhání Čunka opakovaně zastavil s vysvětlením, že se trestný čin nestal. Rozhodnutí potvrdilo Nejvyšší státní zastupitelství.

Kovářová v červenci odvolala z funkce svého náměstka pro legislativu Františka Korbela a o několik dní později také vrchní ředitelku legislativně-právní podsekce Danu Prudíkovou. Veřejnost jí pak podle ní nejvíce vyčítala znovujmenování Jiřího Křivance do funkce ústeckého krajského státního zástupce.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám