Hlavní obsah

Studentský Paroubkofilipovský pochod skončil před Úřadem vlády

Novinky, Karolína Zarzycká
Praha
Aktualizováno

Poklidný protestní pochod, jehož se zúčastnilo na padesát mladých lidí, dorazil v úterý před polednem k budově Úřadu vlády ČR. Většina z nich nesla masky šéfa ČSSD Jiřího Paroubka nebo předsedy komunistů Vojtěcha Filipa, čímž chtěla upozornit na případnou povolební tichou koalici obou stran. K nim se přidalo i několik mladých stoupenců soc. dem., kteří nesli plakáty s protichůdnými slogany. Pochod se obešel bez konfliktů.

Článek

Odpůrci levicové koalice chtěli předat zástupci Úřadu vlády zprávu, jíž chtěli upozornit na možný návrat komunistů k moci. Neoficiálně, a téměř nenápadně, si plakátek s podporou straně TOP 09 převzal tiskový mluvčí Úřadu vlády.

Přes třicet studentů v maskách Paroubků a Filipů se kolem 11. hodiny sešlo na Senovážném náměstí, kde se obě skupinky rozdělily. Odpůrci Vojtěcha Filipa zamířili do ulice Politických vězňů k sídlu KSČM, studenti v maskách Jiřího Paroubka odešli do Hybernské, kde již na ně čekalo asi dvacet příznivců ČSSD. 

Hrstka Paroubkových stoupenců neměla v úmyslu se s demonstranty střetnout. "Nechceme kontrovat protestujícím, chceme jim naopak dokázat, že sociální demokracie se nehodlá s komunisty sbližovat,“ sdělil Novinkám mladý sociální demokrat Antonín Setnička před příchodem průvodu masek.

Na plakátech měli mladí lidé v oranžových trikotech někdejší volební heslo ODS: Řešení místo strašení doprovázené fotografiemi pravicových lídrů a Filipa nebo slogan Toskánsko 2009 s fotografií předsedy strany Mirka Topolánka a jeho přítele Marka Dalíka. Na jiném plakátu byl vyobrazen v srdci Miroslav Kalousek (TOP 09) a Vojtěch Filip a pod tím stál nápis: Není to tak dávno. Pamatujete? Tím odkazují autoři na úmysl tehdejšího šéfa KDU-ČSL Kalouska z doby před třemi lety vytvořit koalici s ČSSD s tichou podporou KSČM.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Studenti s transparenty proti spolupráci ČSSD a KSČM

Průvod se poté rychlým krokem bez zdržování vydal směrem na Příkopy, kde se potkal se skupinou odpůrců KSČM. "Ruku v ruce ve své vysněné koalici“ pak pokračovali k budově Úřadu vlády.

Jeden z účastníků s papírovou maskou Paroubka, jenž se představil pouze jako Marek, se ke své účasti na protilevicovém pochodu vyjádřil: "Proti argumentu sociálních demokratů, že se s KSČM sdružovat nechtějí, musím protestovat. Sdružují se spolu a nám mladým se to nelíbí."

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Odpůrci Jiřího Paroubka a Vojtěcha Filipa v maskách

Mluvčí organizátorů Paroubkofilipovského pochodu Pavel Kotrba upřesnil: "Výhled opoziční smlouvy KSČM a ČSSD nám přijde hrozivý. Smyslem naší demonstrace není pouze varovat veřejnost, ale také vládu, které bychom chtěli předat naše prohlášení." 

Na dotaz Novinek, zda mladí odpůrci levice nejsou přímo organizováni stranou TOP 09, když ve svém prohlášení uvádějí svou podporu této straně, Kotrba uvedl: "Nejsme TOP 09 organizováni. Jsme mladí lidé, jimž se nelíbí směr a vývoj politické situace. Mnozí z nás ani nejsou členy jakékoliv politické strany."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám