Hlavní obsah

Neonacisté se navzájem varují před další policejní razií

Právo, Radka Kovářová

Příznivci zakázaného a údajně neexistujícího Národního odporu napsali v pondělí na svých internetových stránkách o tom, že se proti neonacistické scéně chystá policejní razie s pracovním názvem Power 2. Údajně je varoval dobře informovaný zdroj z ministerstva vnitra. Policie i samo ministerstvo vnitra to odmítají.

Článek

„Dobře informovaným zdrojem z ministerstva vnitra jsme byli před několika dny upozorněni, že se na přelomu funkčního období současné vlády chystá druhá vlna razií a zatýkání. Tentokrát má být důvodem publikační činnost,“ píše se na jejich stránkách. Údajně již policie vypracovala základní taktické pokyny a chystají se domovní prohlídky.

„Samozřejmě se extremismem zabýváme, ale to, co je uvedeno na stránkách odporu, je totální nesmysl,“ reagoval na informaci ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

„Podobné výroky vůbec nebudeme komentovat, protože to akorát slouží k tomu, že se zvedá publicita toho uskupení,“ uvedla i mluvčí vnitra Jana Malíková.

Na stránkách se uvádí, že akce bude zaměřená na stránky odporu nebo na diskusní fóra. Prý se rozhoduje i o tom, zda akce zasáhne i autory článků v Dělnických listech.

Dobře informovaný zdroj Práva ale sdělil, že jde o záměrnou dezinformaci a podobná akce se nechystá. Ministerstvo totiž o akcích policie předem neví. Tomu nahrávají i sami autoři článku. „Je třeba zdůraznit, že informace o raziích zhruba v období před volbami nebo těsně po nich je pouze orientační a celá akce může být zahájena mnohem dříve, ale i mnohem později.“

Také možnost, že by na ministerstvu byl nějaký člověk, který by vynášel extremistům informace, je prý zcestná.

Akce Power

Policie proti Národnímu odporu zasáhla už na začátku června. Tehdy při akci nazvané Power zatkla deset radikálů kvůli organizování neonacistických koncertů. Už tehdy se objevily informace, že odpor má v řadách policie svého informátora. [celá zpráva]

Na internetu se totiž tři dny po zásahu objevily pokyny k domovní prohlídce. Šlachta to tehdy vysvětlil tak, že list se mohl nějakému zasahujícímu policistovi ztratit přímo při prohlídce.

Podle něj ale nešlo o nijak závažnou věc. Pokud by neonacisté skutečně měli svého informátora, prý by určitě dodal cennější informace, řekl tehdy Šlachta.

Reklama

Výběr článků

Načítám