Hlavní obsah

Lidovci ustoupili od návrhu na školné na VŠ, je krize

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V příštích čtyřech letech si mohou vysokoškoláci oddechnout. Žádná z politických stran kromě TOP 09 nezamýšlí dát si do volebního programu školné.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Lidovci Jiří Carbol (vlevo) a Cyril Svoboda a Michaela Šojdrová.

Článek

Zavedení školného opustili už i lidovci, kteří ho měli v minulém volebním období. První místopředsedkyně Michaela Šojdrová, která je stranická mluvčí v oblasti školství, sice do programu školné prosazovala, ale narazila. Celostátní výbor, který zasedal minulý týden, její návrh odmítl.

„Je to názor velké většiny členů celostátního výboru, kteří přijeli z regionů a cítí situaci v regionech. Ale nerušíme princip, školné dlouhodobě v programu stále máme,“ řekla Právu Šojdrová.

Šojdrová se levicové nálepky neobává

„Byli jsme ve vládě s Miroslavem Kalouskem v čele, která školné nezavedla, nikdo nám nemůže vyčítat, že v době krize neprosazujeme školné,“ podotkla Šojdrová.

V programu se ale objeví návrh na zvýšení již existující penalizace studentů, kteří studují zbytečně dlouho.

Lidovci mají také jasno, co s poplatky za recept v lékárně. „Poplatky bychom zrušili s tím, že by léky na chřipku a rýmu nešly předepisovat na recept a lidé by si je museli koupit,“ uvedl místopředseda lidovců Jiří Carbol. Dále počítají s tím, že by zpřísnili dohled nad hospodařením zdravotních pojišťoven.

ODS: hlavně půjčky

Se školným nepočítá ani ODS. Občanští demokraté naopak zvažují, že by zprovoznili systém půjček, aby měli studenti možnost získat prostředky na náklady spojené se studiem. „Uvažujeme o půjčkách na studium. Náklady jsou i bez školného. Podle některých propočtů je to pět až jedenáct tisíc měsíčně,“ řekl Právu poslanec ODS Walter Bartoš.

Důraz také chtějí dát na podporu veřejných a firemních školek. Podniky by měly mít podle Bartoše možnost odepsat si náklady za vybudování a provoz školek pro děti zaměstnanců. ODS chce také zavést příspěvek na školku. „Rodič by dostal poukaz, kupónek, který dá ve školce, a ona za ten kupónek dostane od státu peníze,“ uvedl Bartoš.

Školné tak bude prosazovat pouze TOP 09. „Školné ano, ale musíme říci i to B. Jsme v situaci, kdy nemáme školné, ale zároveň nemáme nulové náklady na vzdělání, jako cestování, knihy, ubytování a stravování a neexistuje na ně systém podpor. Takže dnes, i když nemáme školné, hrozí, že řada talentů propadne ze sociálních důvodů,“ řekl Právu zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek.

Dodal, že kromě školného proto budou prosazovat systém stipendií a půjček na celé náklady studentů. „Jsme ochotni diskutovat o odloženém školném,“ podotkl Kalousek.

Znamená to, že absolventi by spláceli školné až po nástupu do zaměstnání a při dosažení určité výše platu. Tzv. Bílá kniha terciárního vzdělávání, kterou vytvořilo ministerstvo školství ještě za šéfa Ondřeje Lišky (SZ), uváděla hranici průměrného platu. Po pádu vlády byla práce na reformě vysokého školství, která návrhy na tyto poplatky obsahovala, zastavena zejména kvůli bouřlivému nesouhlasu zejména VŠ.

To, že jsou jediným subjektem, který školné prosazuje, Kalouskovi nevadí. „Jsme připraveni říkat to, čemu věříme, bez ohledu na žebříčky popularity,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám