Hlavní obsah

Šéf rozvědky: naši agenti v Toskánsku nepracovali, až 20 jich bylo v Itálii na dovolené

Novinky, Tomáš Reiner
Praha
Aktualizováno

Ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Ivo Schwarz na pondělní tiskové konferenci popřel účast pracovníků rozvědky na tzv. toskánské kauze. Připustil však, že až dvacet agentů v inkriminované době v Itálii pobývalo na dovolené.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Ivo Schwarz

Článek

Schwarz na úvod řekl, že při nástupu do funkce tvrdil, že nebude vystupovat v médiích, ovšem nynější mimořádná situace si to vyžaduje.

„Rozhodně odmítám spekulace o jakémkoliv propojení úřadu i jeho příslušníků s kauzou Toskánsko,“ pokračoval s tím, že v případě, že by se prokázala účast některého z agentů, nabídne svou rezignaci. Doplnil, že vyšetřování kontrolního ad hoc týmu ani informace od dalších složek a služeb nepřinesly žádné indicie, že by kdokoliv z úřadu byl s kauzou propojen.

Úřad plní úkoly uložené vládou a prezidentem ČR a neslouží partikulárním zájmům kohokoliv.
Ivo Schwarz

Úřad podle Schwarze v toskánském regionu, kde měly být pořízeny fotografie politiků včetně premiéra s lobbisty, nic neřešil. Připustil však, že služba nemůže monitorovat své pracovníky 24 hodin denně, zvlášť když jsou na dovolené. V Itálii jich přitom v inkriminovanou dobu podle jeho slov bylo více než několik jednotlivců a méně než dvacet. 

„Nemonitorujeme naše lidi na dovolené. Platí ale, že musejí oznámit, kam odjíždějí na dovolenou. Věřím ale svým pracovníkům, že by toho nikdo nebyl ve své osobním volnu schopen,“ uvedl Schwarz s tím, že všichni příslušníci mají prověrku na základě zákona o ochraně utajovaných informací.

Poznamenal také, že úřad nemá kontrolu nad bývalými spolupracovníky.

Příslušnost pracovníka úřadu je mnohdy utajovanou informací. Takže zprávy o tom, kdo je a není příslušníkem, to jsou trošku vágní a mnohdy pouze mediální informace.
Ivo Schwarz

Topolánek: Říkají stále totéž 

Ke Schwarzově vyjádření, v němž odmítl účast rozvědky na toskánské aféře, se vyjádřil i bývalý premiér Mirek Topolánek. „Tož, co mám říkat, že? V kauze Savoy říkali totéž...,“ reagoval Topolánek pro Právo v esemesce.

V kauze Savoy se od počátku hovořilo o roli jednoho z nejlepších sledovačů rozvědky Petra Bakeše. Mluvčí rozvědky Bohumil Šlajer přitom loni v únoru odmítl komentovat, zda rozvědka takového člověka zaměstnává: „To, o čem se píše v médiích, jsou jen neprokázané teorie. Vyšetřování tohoto případu stále probíhá“.

Krátce na to byl Bakeš postaven mimo službu a počátkem letošního července mu soud už jako bývalému pracovníkovi rozvědky uložil peněžitý trest 100 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti u bezpečnostních složek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám