Hlavní obsah

Usvědčený vrah žádá odškodné za pasivní kouření ve vězení

Brno

Ústavní soud v úterý rozhodne o stížnosti Alberta Žirovnického, jenž chce od státu deset miliónů korun za to, že ve věznici Valdice údajně musel dýchat kouř z cigaret. Žirovnický tvrdí, že český stát zastoupený Vězeňskou službou nechránil právo na zdraví nekuřáků v celách. U Městského ani Vrchního soudu v Praze neuspěl, proto podal ústavní stížnost. Informoval o tom generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek.

Foto: Profimedia.cz

Vězeň tvrdí, že kouření spoluvězňů ohrozilo jeho zdravotní stav. Ilustrační foto

Článek

Žirovnický si odpykává šestnáctiletý trest za vraždu. Porušení práva na zdraví spatřoval v tom, že byl dlouhodobě vystaven účinkům pasivního kouření a musel vdechovat rakovinotvorné zplodiny. Kromě odškodného žádal také omluvu.

Podle mluvčího Vězeňské služby ČR Roberta Káčera je však nepravděpodobné, že by Žirovnický skutečně musel dlouhodobě čichat kouř z cigaret spoluvězňů. "Na ložnicích je kouření zakázáno," řekl Káčer. Každá věznice má podle něho pro kuřáky určené místo.

Žaloba se dostala až k Ústavnímu soudu

Městský soud v Praze žalobu zamítl s vysvětlením, že zákon o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami z roku 2005 se nevztahuje na věznice. Oporu pro odškodné nenašel soud ani v občanském zákoníku. Jeho stanovisko pak potvrdil Vrchní soud v Praze.

"Obsahem ústavní stížnosti je návrh na zrušení rozhodnutí (Městského a Vrchního soudu v Praze), a to pro porušení práva na spravedlivý proces. Ústavní soud stojí před otázkou, zda postupem soudů mohlo být toto právo porušeno a zda případně nebylo zasaženo i do základního práva na nedotknutelnost osoby," uvedl Langášek.

Vrah opakuje žaloby pravidelně

Žirovnický je bývalý ředitel pražského Discolandu Sylvie. Podle obžaloby v roce 2000 uspal a prádelní šňůrou uškrtil svého kamaráda, prodavače fotoaparátů. Z prodejny pak ukradl věci za více než 200 000 korun. K činu se nikdy nepřiznal. Obžalobě z vraždy předtím již jednou čelil. Podíl na smrti jeho babičky se mu však nepodařilo prokázat. Právě obchodník s fotoaparáty tehdy svědčil proti Žirovnickému. Podle jedné z vyšetřovacích verzí byla jeho vražda aktem pomsty.

V české justici je Žirovnický znám tím, že využívá všech běžných i mimořádných opravných prostředků, které má k dispozici. Podává mnoho různých žalob a stížností. Mnohokrát se obrátil také k Ústavnímu soudu, například ve snaze o obnovu řízení. Od ministerstva vnitra neúspěšně požadoval odškodné 50 miliónů korun za údajně nezákonný postup policie při zadržení a domovní prohlídce. Od ministerstva spravedlnosti chtěl peníze za odposlechy, které byly podle něj nezákonné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám