Hlavní obsah

Kovářová hájí personální změny, vláda má na ně dostatečný mandát

Praha
Aktualizováno

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová odmítá výtky premiéra Jana Fischera, který jí v dopise vytkl, že nemá dost silný mandát k zásadním změnám, které provedla nebo plánuje. S odvoláním na prezidenta Václava Klause je podle ní však vláda plnohodnotná a má dostatečný mandát pro podobné zásahy. V dopise premiérovi vyčinila také za to, že obsah premiérova dopisu s kritikou znala média dříve než ona sama.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Článek

"Jsem přesvědčena, že mým úkolem není trpně udržovat status quo, zvlášť za současné ekonomické situace státu," odpověděla ministryně v dopise Fischerovi. Své kroky mu prý plánuje vysvětlit osobně na schůzce, o kterou požádala.

Kovářová v červenci odvolala z funkce svého náměstka pro legislativu Františka Korbela a o několik dní později také vrchní ředitelku legislativněprávní podsekce Danu Prudíkovou.

Premiérovi se také nelíbilo, že chce ministryně zrušit brněnskou a ostravskou pobočku Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Kvůli omezenému mandátu by podle něj v oblasti justice neměly být prováděny takové změny, které budou mít hluboký dopad na rezort. "Považuji naši vládu slovy prezidenta Klause, který tuto vládu jmenoval, nikoli za letní, ale za plnohodnotnou, vedoucí tento stát do mimořádných voleb, navíc s mandátem více než dostatečným," reagovala Kovářová.  

Fischera zřejmě zradili podřízení

Ministryně v dopise zároveň vyčetla předsedovi vlády způsob, jakým se o jeho nesouhlasu s vedením ministerstva dověděla. Média podle ní znala obsah Fischerova psaní dříve než ona.

"Tento způsob komunikace mezi členy vlády, mezi mužem a ženou v jednom týmu, nepokládám právě za gentlemanský a přínosný," uvedla Kovářová. Dodala, že předsedu vlády o změnách v jejím úřadu předem informovala a on nic nenamítal. Je prý proto překvapena změnou Fischerova postoje.

Fischer se odpoledne na tiskové konferenci po zasedání vlády ostře ohradil proti tomu, že by obsah dopisu adresovaného ministryni zvřejňoval. Než odjel na dovolenou podle svých slov nikomu dopis pro nepřítomnou Kovářovou nepodstoupil. "To je problém nestoudné neloajality," zlobil se Fischer. "Nic takového jsem nepraktikoval ani na statistickém úřadu ani na úřadu vlády," řekl nezvykle ostře premiér s tím, že vztah s ministryní se nezhoršil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám