Hlavní obsah

Popálená Natálka musela dostat umělou kůži, čeká ji další bolestivá léčba

Aktualizováno

Čtyři měsíce po žhářském útoku ve Vítkově je zdravotní stav Natálky Kudrikové, která utrpěla těžké popáleniny na 80 procentech těla, stabilní. V rámci léčby jí byla transplantována umělá kůže, čeká ji dalších pět transplantací. Péče o popálené děvčátko zatím stála pět miliónů korun.

Článek

Natálka v současnosti může dýchat bez respiračních přístrojů, s okolím komunikuje očima a sama přijímá potravu. Mimo ohrožení života však ještě není, uvedl v pondělí na tiskové konferenci přednosta dětského oddělení Fakultní nemocnice Ostravy Michal Hladík.

Foto: Aleš Honus, Právo

Matka Natálky Anna Siváková

Revoluční transplantace umělé kůže

Na Popáleninovém centru FN Ostrava byla dvouletá Natálka podrobena revoluční léčbě, v rámci které jí popálenou kůži lékaři nahrazovali umělou. Od roku 2003, kdy se začal postup v nemocnici uplatňovat, tak byly léčeny zatím jen čtyři děti.

Ta bolest je největší během zákroků, nicméně i během rehabilitací - takže se jí jenom tak rychle nezbaví.
Primářka Zdenka Crkvenjaš

Popálená kůže je podle primářky Popáleninového centra Zdenky Crkvenjaš "živnou půdou“ pro vznik infekcí. Natálce bylo zatím nahrazeno 30 procent kůže, dalších 30 procent je třeba ještě transplantovat. Po celou dobu mohou nastat život ohrožující komplikace, uvedla Crkvenjaš.

Podle ní Natálku čeká ještě hodně bolesti: "Ta bolest je největší během zákroků, nicméně i během rehabilitací - takže se jí jenom tak rychle nezbaví.“ Zmínila také psychické problémy do budoucna.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zleva: matka Natálky Anna Siváková, primářka Popáleninového centra Fakultní nemocnice Ostrava Zdenka Crkvenjaš, ředitel nemocnice Svatopluk Němeček a přednosta kliniky dětského lékařství Michal Hladík

Umělá kůže Integra je jen dermální náhrada, to znamená, že svrchní část epidermis se musí nahradit vlastní kůží. "Tu teď postupně nahrazujeme. Při postižení kožního krytu druhým stupněm je ohrožena termoregulace, pacient ztrácí tekutiny, bílkoviny, je to živná půda pro infekci. Kožní komplikace nastaly i přes transplantace," vysvětlila lékařka.

Natálka bude potřebovat doživotní péči

"Jsou plánované další transplantace. Jsme limitováni rozsahem odběrových ploch - během jedné operace můžeme jít maximálně asi na šest procent. Ještě ji čeká pět transplantací, mezi nimiž jsou přestávky dva až tři týdny,“ řekla primářka.

"Samozřejmě, je to péče dlouhodobá. Troufám si říct na celý život. Pokud jde o kůži, tak umělá kůže by měla růst s pacientem, nicméně ty zkušenosti zatím jsou omezené, takže uvidíme, co další léta přinesou. Dají se očekávat další rekonstrukční výkony, rehabilitace,“ upozornila Crkvenjaš.  

Foto: Aleš Honus, Právo

Natálka Kudriková

FOTO: Aleš Honus, Právo

Ředitel nemocnice Svatopluk Němeček řekl novinářům, že celková léčba zatím stála asi pět miliónů korun. Veškerou léčbu hradí pojišťovna Revírní bratrská pokladna, jejíž vstřícný postup Němeček ocenil. Podle něj se ale celá léčba může ještě prodražit. Natálka by se mohla léčit v řádu "několika měsíců až roků“, což může stát další milióny korun, dodal ředitel.  

"Tyto peníze by následně pojišťovna rozhodně měla požadovat po pachatelích tohoto zrůdného a barbarského činu," doplnil.

Policie obvinila čtyři extremisty

Ze žhářského útoku ve Vítkově obvinili policisté minulý čtvrtek čtyři muže ve věku kolem 25 let. Soud je ihned poslal do vazby. Byli obviněni z trestného činu pokusu o vraždu na více osobách, někteří z nich se k útoku přiznali.

Pachatelé zaútočili na rodinný dům ve Vítkově v noci z 18. na 19. dubna zápalnými láhvemi. Kromě těžce popálené Natálky byli zraněni i její rodiče. Po několika dnech byli propuštěni z nemocnice, stav dívky je ale stále vážný. Teprve minulý týden ji minulý lékaři probudili z umělého spánku.

Dům zcela vyhořel a o několik týdnů později byl zbourán. Lidé začali na podporu rodiny sbírat peníze, nyní si její členové vybírají nové bydlení. Útok odsoudili politici a ve společnosti vyvolal dlouhodobou debatu o narůstajícím pravicovém extrémismu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám