Hlavní obsah

Horko potrvá až do pátku, ochladí se na víkend

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Počasí tento týden pozlobí všechny, kteří budou až do pátku v práci a poté se chystají užít si zasloužený víkend. Zatímco pracovní dny budou slunečné s teplotami kolem tropických třiceti stupňů, v sobotu přijde studená fronta, která přinese déšť a srazí rtuť teploměru až k dvaceti stupňům.

Foto: Roman Hilli, ČTK

Horké a slunečné počasí bude lákat k vodě.

Článek

V pondělí bude polojasno až skoro jasno, teploty vystoupí na 27 až 31 stupňů. Odpoledne se hlavně na severozápadě republiky objeví slabá studená fronta z Německa, ale ta by měla přinést jen slabé srážky.

Předpověď na další dny je poněkud jednotvárná. Až do pátku bude panovat příjemné letní počasí s minimální oblačností, obloha bude polojasná až skoro jasná. V úterý a ve středu se budou teploty pohybovat mezi 24 až 28 stupni, ve čtvrtek a v pátek stoupnou na 27 až 31.

„Vloni touto dobou už jsme měli velmi chladná rána, v pěti centimetrech nad zemí už byly přízemní mrazíky,“ připomněla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Horký týden ukončí studená fronta, která přijde v sobotu. Bude oblačno s přeháňkami, teploty klesnou na 20 až 24 stupňů.

Hodně pijte, radí hygienik

Hlavní hygienik republiky Michael Vít doporučuje ve vedrech vypít nejméně tři litry tekutin denně. Nejvhodnější je obyčejná voda nebo slabý čaj.

„Nedostatek tekutin způsobuje dehydrataci organismu, bolí nás hlava, jsme mnohem víc unavenější, nesoustředění. Zpravidla při doplnění tekutin tyto příznaky pominou,“ soudí Vít.

Profesorka Jana Hercogová, přednostka dermatovenerologické kliniky pražské FN Bulovka, zase dodává, že na slunce nesmí batolata. Malé děti do jednoho roku jen omezeně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám