Hlavní obsah

Chrám sv.Barbory asi nezachrání ani UNESCO

Právo, Radek Plavecký
Kutná Hora

Oprava jedné z nejznámějších českých památek, Chrámu sv.Barbory v Kutné Hoře, zadrhává. Nejsou na ni peníze. Na chrám se jezdí dívat turisté z celého světa, je zapsán v seznamu UNESCO, ale přesto neexistuje žádný program na jeho záchranu a správci se musejí doprošovat všude možně. Teď navíc kvůli krizi ministerstvo kultury nemá možnost na opravu dál přispívat.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Chrám sv. Barbory

Článek

Majitel chrámu, římsko-katolická církev, je tak odkázán na milost a nemilost poslanců, zda na ni budou pamatovat při takzvaném porcování medvěda. V minulosti už to tak bylo.

"Je to nedůstojné, ale jinak se peníze sehnat nedařilo. Teď nám zlomilo vaz to, že se ukázala narušená statika opěrných oblouků podpírajících celou stavbu. Jeden šel rozkývat rukou o dvacet centimetrů, ten už je naštěstí opravený, druhý se rozpadává na písek,“ poukázala na zoufalý stav památky Dagmar Fundová, která má stavební práce na katedrále na starosti.

Mezi obrovité kameny, z nichž jsou podpěrné sloupy vytesány, se dá vsunout ruka, bloky kamenů jsou rozežrané kyselými dešti a rozpraskané po působení vody a mrazu, mnohé části ozdobných prvků, tzv. fiál, upadaly. Na nevyčištěných částech bují mechy a uvnitř chrámu ruší pohled na mozaiky na stropě mapy po zatékání vody.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Chrám sv. Barbory

Chrám opravují i zubními kartáčky

"Střecha už je opravená, stejně jako velká část pláště zvenčí,“ ukazuje Dagmar Fundová na výsledky piplavé práce, při níž restaurátoři používají kartáčky na zuby a injekční stříkačky, aby tak vpravili materiál do nespočetných prasklin. Už se tady utratilo za opravy a restaurátorské práce 194 miliónů, teď chybí částka kolem 15 až 20 miliónů korun na dokončení opravy vnějšího pláště.

"Upřesníme to po provedení průzkumu čelní části stavby. Pak rozebereme lešení, aby neukrajoval jeho pronájem z rozpočtu, a pokud se podaří sehnat peníze, budeme v opravách pokračovat,“ dodává Fundová. Na opravy statiky opěrných oblouků budou potřeba další milióny a kámen na ně se musí přivézt z Rakouska.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Chrám sv.Barbory je částečně ukryt pod lešením. Restaurátoři pracují na obnově pláště

"Doufáme, že ho stihneme sehnat ještě před zimou, během ní bychom nechali vytvořit potřebné díly a pak je vyměníme za rozpraskané kameny,“ plánuje správkyně chrámu. Teprve pak by se mohlo dostat na interiéry.

Chrám svaté Barbory v Kutné Hoře

Byl založen v roce 1388.

Na návrhu svatostánku se měl podílet i uznávaný architekt, sochař, řezbář a druhý stavitel Svatovítské katedrály v Praze Petr Parléř.

Stavbu chrámu poté vedl jeho syn Jan, byla ale několikrát přerušena a dokončit se ji podařilo až po více než 500 letech v roce 1905. 

Dalších téměř 100 let se památka neopravovala. Rekonstrukce začala poté, co statici upozornili na zoufalý stav chrámu a na nebezpečí zřícení části jeho opěrného systému.

Pokud ale nebudou peníze z fondů EU, nebo jiných zdrojů, je to už podle současných správců úkol spíš pro další generaci. Ta bude muset nepatřičné betonové záplaty retušovat a doplnit poničené gotické fresky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám