Hlavní obsah

Pecina chce zakázat krajům proplácení poplatků

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr vnitra (MV) Martin Pecina, kterého do úřadu prosadila po pádu vlády ČSSD, tvrdí, že má dost pravomocí na zákaz proplácení zdravotnických poplatků a hodlá je využít. Třinácti hejtmanům poslal dopis, v nichž je upozorňuje, že usnesení krajských zastupitelstev zruší, pokud nezačnou v otázce poplatků dodržovat zákon. Podle tiskového odboru MV to ale rychle nebude. Pecina si nechá vypracovat novou analýzu a počká na další jednání Sněmovny o změnách v systému poplatků.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina.

Článek

Poslanci budou o normách, které mají poplatky úplně zrušit či výrazně omezit, hlasovat na schůzi, která začne 8. září, uvedl ve čtvrtek tiskový odbor ministerstva vnitra.

Pecinův zákrok proti hejtmanům se tak ještě oddálí. Podle původního vyjádření Peciny ve čtvrtečních Hospodářských novinách, mělo být proplácení poplatků zrušeno nejpozději do konce října. "Poslal jsem hejtmanům dopis, ve kterém je upozorňuji, že nedodržují při vybírání poplatků zákon. Do konce srpna se mají k našim výhradám vyjádřit," řekl ve středu HN ministr.

MV může zakázat jakékoli krajské usnesení

Proplácení poplatků je podle něj protizákonné a kraje musí poplatky začít vybírat, připustil však také, že hejtmani mohou způsob proplácení radikálně změnit. Pokud se nepřizpůsobí, pohrozil Pecina zákrokem v rámci svých pravomocí.

"Pokud kraje nezačnou dodržovat v otázce vybírání poplatků zákon, tak jim zrušíme usnesení jejich krajských zastupitelstev, která krajům umožňují poplatky pacientům proplácet," slíbil Pecina.

Ve čtvrtek však ministerstvo vnitra uvedlo, že Pecina kraje upozornil na základě analýzy, kterou zadal na přelomu února a března ještě jeho předchůdce Ivan Langer (ODS), a tak si Pecina vyžádal nové podklady k celé věci. Od první analýzy podle něj totiž došlo ke změnám v hrazení poplatků kraji. 

Několik dní předtím, než jsem odešel z ministerstva, jsem měl na stole analýzu, která říkala, že kraje nevybíráním poplatků porušují zákon.
Ivan Langer

Ministerstvo může zrušit jakékoliv krajské usnesení a zastupitelstva mají 60 dní na to, aby je srovnala do souladu se zákonem. A to i v případě, že by rozhodnutí ministerstva chtěla napadnout soudní cestou. Toho hodlá předseda asociace krajů a hejtman Jihočeského kraje Michal Hašek (ČSSD) využít.

Langer: Pecina schválně čekal

Ostatní sociálně demokratičtí hejtmani, kteří se dostali do úřadů loni právě díky slibu proplácení poplatků, jsou Pecinovým dopisem rozladěni, ačkoli proplácení poplatků v některých regionech značně zatěžuje krajský rozpočet. Podle HN se však spoléhají na říjnové sněmovní volby. V případě ovládnutí dolní komory by totiž ČSSD poplatky zrušila. Pecinovo rozhodnutí by mohlo vstoupit v platnost nejpozději začátkem listopadu, vypracování nové analýzy a čekání na výsledky hlasování ve Sněmovně by je však mohlo ještě oddálit.

Podle exministra vnitra Langera Pecina s jeho analýzou vyčkával záměrně. "Několik dní předtím, než jsem odešel z ministerstva, jsem měl na stole analýzu, která říkala, že kraje nevybíráním poplatků porušují zákon. Ministerstvo vnitra mělo po mém odchodu okamžitě vyzvat kraje, aby ukončily porušování zákona. A pokud by s tím nepřestaly, mělo jim zrušit jejich usnesení, které nevybírání poplatků umožňuje. Pecina ale schválně dva měsíce nic nedělal, čímž jen dokázal, že je ministrem Jiřího Paroubka,“ řekl Langer.

Pecina však tvrdí, že analýzu mu úředníci přinesli teprve v červenci. "Mně to přinesli úředníci až dva měsíce poté, co jsem se stal ministrem. Pokud to měl Ivan Langer na stole, proč to tedy krajům neodeslal, když byl ještě ve funkci?“ odpověděl Pecina Langerovi.

Langer to vysvětluje tím, že jakožto odpůrce proplácení poplatků nechtěl podnikat nedlouho před odchodem z ministerstva zásadní a citlivé kroky. "Předpokládal jsem, že na mé místo přijde nestranický ministr, který neporušuje zákony. Teď ale vidím, že jsem se mýlil,“ dodal místopředseda ODS Langer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám