Hlavní obsah

Hybášková nakonec povede kandidátku KDU-ČSL na Královéhradecku

Praha
Aktualizováno

Jana Hybášková, šéfka Evropské demokratické strany, povede kandidátku KDU-ČSL na Královéhradecku. Místo jí ve středu večer uvolnila jednička kandidátky Jiří Vitvar. Předseda strany Cyril Svoboda prosazoval Hybáškovou jako lídra středočeské kandidátky, jeho návrh ale neprošel. Tamní kandidáti hrozili, že pokud to vedení udělá, kandidátku opustí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda lidovců Cyril Svoboda

Článek

"Pan Vitvar udělal velké gesto," řekl po šestihodinovém jednání Svoboda. Královéhradecká organizace původně Hybáškové nabízela druhé místo.

V průběhu vleklého jednání došlo k nedorozumění, ze sálu naštvaně odešla Lenka Ptáčková Melicharová, která vede středočeskou kandidátku s tím, že bylo odhlasováno, že ji Hybášková nahradí. Mluvila o tom, že 11 lidí z kandidátky odejde. Členové ji ale zavolali zpět, že definitivně ještě nic rozhodnuto není.

"Nepsaným pravidlem je, že celostátní výbor nejde proti usnesení krajských výborů," řekla v úterý Ptáčková Melicharová.

Svoboda chtěl pro Hybáškovou volitelnou pozici

Strana se snaží dostat Hybáškovou na volitelné místo. Podle Svobody je postup, kdy celostátní výbor mění kandidátky, které regiony schválily, běžný.

"Vše probíhá přesně podle stanov, žádná demokracie není ohýbána, vše probíhá tak, jak má probíhat," uvedl Svoboda ve středu před jednáním výboru s tím, že nepamatuje, že by někdy krajská organizace souhlasila se změnou kandidátky. S Evropskou demokratickou stranou uzavřeli lidovci dohodu o předvolební spolupráci v červenci, tedy až po uzavření primárních voleb.

"Dostat nové tváře do uzavřené české politiky bolí, je to zcela normální," komentovala prosazování své kandidatury Hybášková.  Řada funkcionářů z krajů však v anketě ČTK vyjádřila názor, že by Hybáškové mělo stačit druhé místo na některé z kandidátek silnějších krajů, nebo první místo v regionu, ve kterém dosud lidovci poslance nemají.

Kasal: Ať jde do Prahy

"Kraj Vysočina jednoznačně preferuje rozhodnutí krajských organizací, to znamená, že stojí za dosavadní jedničkou středočeské kandidátky Lenkou Ptáčkovou Melicharovou," řekl novinářům místopředseda Sněmovny Jan Kasal s tím, že největší volební potenciál má Hybášková v Praze.

V metropoli může podle jeho názoru posbírat Hybášková něco kolem 10 000 hlasů, což zvládne stejně jako Cyril Svoboda, který stojí v čele kandidátky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám