Hlavní obsah

Kraj za Bendla prodal nemocnici v Brandýse i s lukrativními pozemky

Novinky, Jiří Mach

Nákup nemocnice v Brandýse nad Labem od Středočeského kraje pod patronátem Petra Bendla (ODS) se firmě PP Hospitals vyplatil. Firma koupila nemocnici za 7,8 miliónu a k tomu zdědila 35miliónový dluh. Středočeský kraj však přidal PP Hospitals lukrativní pozemky a další nemovitosti v minimální hodnotě 43,8 miliónu korun.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Petr Bendl

Článek

Podle středečních Hospodářských novin dostala PP Hospitals k nemocnici také vilu u nemocnice, polikliniku v Čelákovicích, dům na brandýském náměstí a téměř 20 tisíc metrů čtverečních lukrativních pozemků v okolí nemocnice.

Polikliniku pak firma prodala za tři milióny a dům na náměstí za 2,8 miliónu korun. O pozemky má vážný zájem Brandýs nad Labem a s velkou pravděpodobností je odkoupí za 38 miliónů.

"Tyto pozemky v centru Brandýsa jsou strategické pro rozvoj města. Chtěli bychom na nich vybudovat lední plochu a sportoviště pro občany. Myslím, že je to tak strategické místo, že by se městu vyplatilo pozemky za tu cenu koupit," řekl HN starosta Ondřej Přenosil (ODS). 

Bendl: Koupě zahrnovala i závazky k investicím

Privatizaci nemocnice už začala prověřovat protikorupční policie, podle Bendla, který stojí v čele středočeské kandidátky ODS, byla však transakce zcela korektní. "Jednotlivá zařízení se prodávala jako celek i se všemi závazky. K nim patří i povinnost vlastníka v zařízení poskytovat zdravotní péči a investovat do dalšího rozvoje přesně stanovené finanční prostředky. Jedině takto je možné posuzovat konečnou kupní cenu nemocnic," citoval deník Bendla.

Podle HN má nemocnice účetní hodnotu 48 miliónů korun. PP Hospitals se zavázala před dvěma lety při koupi investovat během dvou let 13 miliónů. Pro zajištění slušné péče by údajně vlastník musel částku investovat i bez závazku.

Nynější hejtman a Bendlův dlouhodobý rival David Rath (ČSSD) odhaduje celkovou ztrátu kraje při privatizaci na tři čtvrtě miliardy korun. Bendl se odvolává na neziskovou organizaci Transparency International (TI) s tím, že její zástupci seděli v privatizační komisi. TI se však od toho distancovala. 

Reklama

Výběr článků

Načítám