Hlavní obsah

Svoboda má problém, nikdo nechce vyklidit pole Hybáškové

– Praha • Aktualizováno
Právo, ČTK, Oldřich Danda

Na nečekaný odpor narazil šéf lidovců Cyril Svoboda u svých spolustraníků. Když na začátku července slavnostně ohlásil s předsedkyní Evropské demokratické strany Janou Hybáškovou úmysl společně kandidovat do předčasných voleb, netušil, jaké problémy bude mít s tím, kde bude Hybášková kandidovat.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda lidovců Cyril Svoboda se dohodl na spolupráci s předsedkyní evropských demokratů Janou Hybáškovou.

Článek

Nejdříve narazil, když ji chtěl prosadit do čela kandidátky KDU-ČSL v Královéhradeckém kraji. Tamní jednička -  okresní šéf KDU-ČSL na Jičínsku Jiří Vitvar - se tomu vzepřela. "Nepředpokládám, že by to tak bylo, a nevím, proč bych to dělal. Zvítězil jsem v primárních volbách,“ řekl tehdy Právu k informaci, že by kraji byla lídrem Hybášková.

Svoboda proto chce, aby se Hybášková stala lídrem ve středních Čechách. Tam primární volby vyhrála předsedkyně středočeské organizace a náměstkyně ministra vnitra Lenka Ptáčková Melicharová. Středočeská organizace v úterý večer změnu neschválila. Konečné slovo ale může mít celostátní výbor.

"Nepsaným pravidlem je, že celostátní výbor nejde proti usnesení krajských výborů," řekla Ptáčková Melicharová. Navíc mnozí hrozí odchodem z kandidátky, pokud by celostátní výbor schválenou kandidátku změnil.

Šanci má jeden kandidát

"V primárních volbách jsem byla zvolena já, pokud existují relevantní důvody předsednictva a krajský výbor je akceptuje, tak se budu muset zařídit. Já si myslím, že to ale pro stranu dobré nebude,“ řekla Právu Ptáčková. "Pokud by k tomu došlo, tak z toho vyvodím osobní závěry a ty budou dost citelné,“ pohrozila Ptáčková.

Lidovci jsou přitom ve středních Čechách tradičně slabí. Úspěchem by pro ně bylo právě pouze jedno křeslo. Ostatní jsou jen těžko volitelná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám