Hlavní obsah

Spor o pávy v zahradě Senátu pokračuje: podle veterinářů se mají dobře

Právo, Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tiskový tajemník Kanceláře Senátu Petr Kostka se v úterý ohradil proti nařčení Pražského spolku na ochranu zvířat, který tvrdil, že přímo v areálu Senátu jsou týrána zvířata. Kancelář horní komory si však nechala u Veterinární kliniky Břevnov vypracovat analýzu, která obvinění spolku vyvrací.

Článek

Mluvčí spolku Hana Janišová podala stížnost k předsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi (ODS), že "si pávice navzájem uklovávají své mladé a mláďata vodních slípek se topí, protože se kvůli příliš vysokým břehům nedostanou na ostrůvek“. Dopis poslala již před měsícem, žádnou odpověď však údajně nedostala. [celá zpráva]

"Není pravda, že předseda Senátu na dopis o údajném týrání zvířat, který obdržel 15.7.,neodpověděl. Odpověď odeslal 5.8.,“ kontroval Kostka a dále citoval ze zprávy o kontrole chovu pávů a výrů ve Valdštejnské zahradě Senátu.

"Kontrolou bylo zjištěno, že všechna zvířata ve Valdštejnské zahradě jsou v dobrém výživovém stavu, bez klinických příznaků onemocnění. Způsob chovu, výživy a napájení všech zvířat držených v areálu senátní zahrady vyhovuje jejich nárokům na životní potřeby,“ uvedl ve zprávě veterinář Josef Müller. 

Kostka také upozornil, že uvedená vodní slípka je ve skutečnosti slípka zelenonohá, která „není součástí senátního zvěřince a do zahrady se uchýlila dobrovolně, což svědčí o tom, že jí asi podmínky vyhovují.

Müller dodává, že voda v jezírku nebyla biochemicky vyšetřena, ale vzhledem k mohutnému čeření vody pomocí čerpadel a vodotrysku, lze předpokládat, že je dostatečně prokysličená a vyhovuje i osádce ryb. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám