Hlavní obsah

Lidovečtí kandidáti ve Zlínském kraji zaplatí straně 200 tisíc na volby

Novinky, Jiří Mach
Zlín
Aktualizováno

Lidovce trápí nedostatek sponzorů. Na předvolební kampaň si proto půjčí 25 miliónů korun, dalšími statisíci by měli přispět kandidáti, kteří mají reálnou šanci na úspěch v říjnovém boji o Sněmovnu. Krajská organizace ve Zlínském kraji si odhlasovala, že žhaví kandidáti na poslanecké křeslo přispějí 200 tisíci korun, členové vedení celé strany navíc dali do stranické kasy každý po 50 tisících korun.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Cyril Svoboda a mistopředsedové KDU-ČSL

Článek

Informovaly o tom v pondělí Hospodářské noviny. Lidovci odmítají nazývat investice povinným příspěvkem, podle nich se jedná o slušnost.

"Příspěvek 200 tisíc korun platí pro ty, kdo jsou na volitelných místech, což jsou první dva až tři lidé. Ještě ale nevím, kdo všechno přispěl. Pokud jde o předsednictvo, tak ti stanovených padesát tisíc už uhradili," citovaly HN generálního sekretáře KDU-ČSL a předsedu zlínské organizace Jiřího Stodůlku.  

Každý z nás, pokud ty prostředky má, chce na kampaň přispět.
Místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová

Ve Zlínském kraji by měli dát částku dohromady první dva kandidáti z čela lidovecké kandidátky.

"Z větší části už jsem ten příspěvek uhradila, půjčovat si na tyto účely nebudu. Nemohu ale hovořit za ostatní,“ sdělila Novinkám jednička Zlínského kraje a místopředsedkyně strany Michaela Šojdrová.

Zdůraznila, že se jedná o doporučení. "Není to nic, co by si strana mohla nárokovat. Každý z nás, pokud ty prostředky má, chce na kampaň přispět. Je nám jasné, že strana nemá žádné velké možnosti miliónových sponzorů,“ vysvětlila Šojdrová a dodala, že příspěvek je dar, nikoli vratná půjčka. 

Pomůže široká členská základna

Lidovci hodlají do kampaně investovat zhruba třicet miliónů korun, kterými ale zatím nedisponují. "V pondělí nebo v úterý podepisujeme úvěr na 25 miliónů korun," doplnil Stodůlka. 

Strana doufá, že dluhy splatí po volbách ze státního příspěvku za získané hlasy a mandáty. Lidovci nemají už čím ručit. Jejich sídlo, pražský palác Charitas, už je totiž v zástavě, upozornily HN.

"Spoléháme na to, že máme velkou členskou základnu a že nám lidé budou chtít pomoci třeba jako při posledních volbách, kdy nám zadarmo vyvěšovali plakáty," řekl šéf senátorského klubu lidovců a člen širšího vedení strany Rostilav Slavotínek. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám