Hlavní obsah

Poslanci dostanou odznáčky, aby je poznali i lidé na ulici

– Praha
Právo, Jiří Ovčáček

Poznat na ulici poslance? Může to být problém, zapamatovat si každou ze dvou set tváří jen tak někdo nedokáže. Tomu by měl být konec, poslanci dostanou „identifikační označení“. Jak prozradil Právu předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD), každý z poslanců obdrží „sněmovní“ odznáček, který bude zvýrazňovat jejich členství v dolní komoře českého parlamentu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) dramaticky gestikuluje mezi poslanci.

Článek

Odznaky již mají k dispozici senátoři, jejich kolegové poslanci doposud ničím takovým nedisponovali. To se teď změní. Každý ze členů dolní komory obdrží odznáček.

„Jsou to odznáčky, je na nich ta typická ‘stříška‘ průčelí Sněmovny,“ prozradil v neděli Právu Vlček. Nejde podle něj o nějaký dárek na rozloučenou pro poslance, kterým brzy končí funkční období, ale odznáček by měli dostat i ti, kteří nastoupí po říjnových volbách.

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) pak doplnil, že nápad schválila už před časem poslanecká komise pro práci kanceláře dolní komory.

Odznáčky jsou v politice běžnou záležitostí. Například američtí vrcholní představitelé jsou často k vidění s malou vlajkou USA na klopě saka, odznaky politici nosili i v době českého předsednictví EU. Odznáčky s českým lvem pak nosí na klopě saka delegace prezidenta na zahraničních cestách.

Letí i medaile

V české politice se také rozmohlo udílení medailí. Kromě tradičních státních vyznamenání, která jsou v gesci prezidenta republiky, se stala novinkou třeba medaile Karla Kramáře, kterou dekoroval bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) bratry Mašínovy.

Ostatně i jeho předchůdce Jiří Paroubek (ČSSD) tuto formu ocenění používal. Právě soc. dem. přitom také dekoruje své věrné. Zasloužilí členové ČSSD loni na slavnostním shromáždění na pražském Žofíně u příležitosti oslav 130 let od založení strany obdrželi plaketu Vlastimila Tusara.

Reklama

Výběr článků

Načítám