Hlavní obsah

Paroubek se vězňům omluvil za to, že se přirovnal k obětem nacismu

Novinky, jim
Praha

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se v pátek omluvil politickým vězňům za přirovnání své osoby k obětem nacistické perzekuce. Obrat použil v MF Dnes, když si stěžoval na časté osobní útoky na jeho osobu. Předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová je omluvou potěšena.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Článek

Paroubek si v rozhovoru  ve čtvrtek postěžoval na „často osobní útoky“, pod kterými se údajně v poslední době ocitá. "Nevzpomínám si, že bych v historii České republiky či v současné Evropě našel někoho, kdo je takovým způsobem osobně napadán," uvedl šéf soc. dem.

Podle něj se však na to dá zvyknout a dodal slova, která popudila Kavalírovou: "Potkal jsem se několikrát s lidmi, kteří byli za 2. světové války v koncentračních táborech či se za komunistického režimu na čas ocitli v celách smrti. Když jsme o tom diskutovali, tak říkali, že si museli zvyknout i na tuto situaci. Pokud bych se z toho nechtěl zbláznit, tak jsem si musel zvyknout na útoky často velmi osobní.“ 

"To snad nemyslí vážně,“ řekla v reakci na to Kavalírová. „Přirovnávat svou situaci k lidem, kteří byli v koncentračních táborech nebo v komunistických celách smrti, je ale hodně namyšlené,“ pohoršovala se 85letá bývalá politická vězenkyně. 

Paroubek v reakci na to vydal tiskovou zprávu, v níž se omluvil politickým vězňům, pokud se jich "mediální spekulace mohly dotknout".

"Takto to totiž vůbec, a to ani v nejmenším, nebylo myšleno,“ doplnil předseda sociálních demokratů. Kavalírovou opět nařkl z náklonnosti k ODS. "Výroky paní Kavalírové svědčí bohužel o tom, že rozhovor ani nečetla a pravděpodobně se nechala unést svojí politickou náklonností k ODS. Není to bohužel poprvé,“ uvedl Paroubek s odkazem na nedávný incident ohledně pietního aktu v Motole, kdy si stěžoval, že zástupci ČSSD nebylo dáno slovo.

On musí znehodnotit i takový prostý lidský akt omluvy. Musí tam vždycky přidat tu jedovatou slinu? Jinak to neumí? To je škoda.
Naděžda Kavalírová

Kavalírovou Paroubkova omluva potěšila. "Našel v sobě tolik slušnosti, aby se za tu nehoráznost omluvil,“ řekla Novinkám Kavalírová.  

Proti jeho tvrzení, že inklinuje k ODS se však ohradila. "S nikým z ODS jsem, na mou duši, nemluvila. Nejsem členkou ODS. Nebyla jsem pod žádným politickým tlakem. Absolutně opět nemá pravdu. Musí znehodnotit i takový prostý lidský akt omluvy. Musí tam vždycky přidat tu jedovatou slinu? Jinak to neumí? To je škoda,“ politovala Kavalírová. 

Že rozhovor nečetla, podle ní také není pravda. "Četla jsem ho. Možná narozdíl od něj čtu mnohem precizněji, mnohem podrobněji a hlavně ty věci, které se týkají mé generace a těch, které jsou před námi,“ doplnila.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám