Hlavní obsah

Archeologický průzkum u stanice metra Národní třída je v plném proudu

Právo, Jana Šprunková
Praha

Archeology zřejmě čekají žně v okolí stanice metra Národní třída. Jejich dvacetičlenný tým tam od pondělí prozkoumává okolí čerstvě vybagrovaných výkopů. Je zde naplánována výstavba obchodního centra za čtyři miliardy korun.

Článek

Zatím je u slova místo různých štětečků těžká technika. „Půjde se tak tři a půl metru hluboko, tím se asi dostaneme na povrch geologického podloží, které nás zajímá,“ řekl Právu archeolog z pražského územního pracoviště Národního památkového ústavu Tomasz Cymbalak.

Cymbalak předpokládá, že ještě pár dní potrvá, než začne být práce z historického pohledu přínosná. „Zatím žádné nálezy nemáme, pouze relikty zástavby, která zmizela v 70. letech minulého století při stavbě metra, jako jsou sklepy či dvůr bývalé školy,“ konstatoval. Právě pod těmito sklepy by ale mohla být neporušená naleziště.

Průzkum možná odhalí komunikace z raného středověku

Jeden z největších pražských výzkumů v poslední době by měl podle Cymbalaka doplnit mozaiku informací o raně středověkém a novověkém osídlení. „Jeho proměny ve vrcholném středověku, kdy vznikalo Nové Město,“ upřesnil Cymbalak.

Průzkum by mohl odhalit i tehdejší komunikační sítě. Několik cest mělo v 11. a 12. století totiž vést z Hradu přes Malou Stranu na Vyšehrad. Takový nález pak musejí archeologové, geologové a archiváři řádně zdokumentovat a nafotit. „Musíme vycházet z toho, že jsme ti, co terény vidí jako poslední,“ řekl Cymbalak.

Domnívá se, že pokud se při průzkumu narazí na nějaké solitéry, mohly by se posléze i zakomponovat do stavby multifunkčního centra Copa centrum, která u stanice Národní třída vznikne. Podobně jako tomu bylo například při stavbě obchodního centra Palladium na náměstí Republiky.

Průběžné výsledky budou na internetu

O překvapení by neměla být nouze. Bádání má trvat pět měsíců a zapojí se do něho přes šest desítek lidí. Průběžné výsledky chtějí archeologové zpřístupnit veřejnosti prostřednictvím webových stránek NPÚ. Údajně se má o výzkumu točit i dokument.

„Výsledky těchto výzkumů by mohly změnit pohled na dějiny Prahy,“ konstatoval Cymbalak. O kousek dál se totiž chystají archeologové na další dva průzkumy: na rohu Národní třídy a Mikulandské, kde má stát hotel a obchodní centrum, a v ulici Ostrovní, kde má stavět z bývalé pošty bytový dům bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám