Hlavní obsah

Zelení půjdou do voleb s SOS, zlákali i reportérku České televize

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Strana zelených půjde do voleb ve spolupráci se Stranou pro otevřenou společnost (SOS). Předseda SZ Ondřej Liška ve čtvrtek na tiskové konferenci uvedl, že se nejedná o koalici, jeho strana hodlá uvolnit některá místa na svých kandidátkách SOS. Za jižní Čechy se tak dostane do čela kandidátky pedagog Svatomír Mlčoch (SOS), za Moravskoslezský kraj reportérka ČT Jana Lorencová jako nestranička.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Strany pro otevřenou společnost Pavel Rytíř,předseda Strany zelených Ondřej Liška, reportérka ČT Jana Lorencová a místopředseda SZ Martin Ander

Článek

"Zelení se vracejí, podle průzkumů voličských preferencí máme 4,3 procenta, takže jsme znovu vážně ve hře o parlament. Podařilo se nám od evropských voleb zdvojnásobit naši podporu a to se žádné jiné straně nepodařilo,“ řekl s nadsázkou Liška.

K úspěchu v říjnových volbách do Sněmovny by měla straně dopomoci spolupráce s SOS, s níž už zelení v minulosti v některých krajích spolupracovali. Podle Lišky jsou výchozími body spolupráce obou stran boj proti korupci a klientelismu a ekologická témata.

Lídr zelené kandidátky Jihočeského kraje Mlčoch se například na Třeboňsku angažoval ve výzkumu solární energetiky a úspor energií. Lorencová navržená zelenými je reportérkou známou z pořadů Nadoraz, Klekánice nebo Za zdí, která v 90. letech rozproudila kauzu lehkých topných olejů.

SZ nechce osázet pole volebními megaboardy

Z kandidátky SOS se před třemi lety dostala do Senátu nezávislá politička Soňa Paukrtová.

Se zahájením "horké fáze“ kampaně počkají subjekty do začátku září. Podle Lišky počítá SZ s investicí v řádu jednotek miliónů korun, SOS podle vzájemné dohody přispěje jednorázově 400 tisíci korun. V případě úspěchu by měl ve Sněmovně vzniknout společný klub SZ a SOS. 

"Myslíme si, že část znechucení politikou spočívá také v tom, že česká krajina je absurdně zamořena billboardy, naše dopravní komunikace jsou lemovány prázdnými hesly a pole jsou osázena stojícími megaboardy. Myslíme si, že je to naprosto neefektivní komunikace s voliči, ale také plýtvání veřejnými prostředky,“ vysvětlil Liška. Veřejnosti podle něj schází osobnosti, které jdou do politiky s pokorou, a proto se hodlají zaměřit na kontakt s voliči. 

Reklama

Související témata:

Související články

Do sněmovních voleb povede zelené Liška

Stranu zelených povede do předčasných sněmovních voleb první místopředseda strany Ondřej Liška. Rozhodla o tom v sobotu republiková rada zelených. Rada také...

Výběr článků

Načítám