Hlavní obsah

České školství může přijít o evropské milióny kvůli chybné grafice formuláře

Právo, Marek Přibil

Na první pohled jde o prkotinu – o milimetry. Na druhý pohled o milióny korun z Bruselu určené na rozvoj českého vzdělávání, které jsou v ohrožení. Bruselští úředníci totiž nařídili jednotná a přísná pravidla pro grafickou podobu všech dokumentů, včetně výzev o získání evropských dotací. A byrokraté ministerstva školství tato pravidla porušili.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministryně školství Miroslava Kopicová

Článek

Až do 28. srpna mají různé organizace možnost předkládat na ministerstvo školství své projekty, třeba na tvorbu výukových materiálů, jež ve školách chybějí. Po schválení získají dotace z EU. Výzva byla zveřejněna na webu ministerstva už 20. května v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Díky němu může české školství získat miliardy korun z Evropského sociálního fondu (ESF). Ovšem pokud používá správné formuláře - což se týká i samotné výzvy.

Přísná pravidla

Například v záhlaví zveřejněné výzvy musí být vždy mezi vlaječkou EU a znakem ESF (v grafické podobě esf) mezera pouze na šířku nožičky písmene f, což jsou v tomto případě cca 2 milimetry. Ministerstvo ponechalo mezeru přes centimetr.

Chybí i vsuvka o spolufinancování Evropským sociálním fondem a rozpočtem ČR. Nápis Investice do rozvoje vzdělávání, umístěný v nesprávné vzdálenosti od loga ministerstva, je v patkovém místo bezpatkovém písmu.

Vydali manuál

Ministerstvo na svém webu na přísná pravidla přitom samo důrazně upozorňuje v přehledně zpracovaném manuálu. Jejich porušení totiž způsobuje částečnou nebo plnou neplatnost výběrových řízení i následných smluv. Dotace mohou být stornovány. V případě kontroly hrozí sankce ze strany Evropské komise.

„Ustanovení o grafické podobě vycházejí ze závazných pravidel, jež jsou daná nařízením Evropské komise o takzvané publicitě,“ řekla Právu již před měsícem Alexandra Bábíčková z ministerstva práce a sociálních věcí. Školství dosud chyby neopravilo.

Dodala, že nařízení přesně popisuje, jak mají vypadat loga či nápisy na výzvách, jak mají být seřazeny a v jaké velikosti se musí používat. Podle Bábíčkové jsou bruselští kontroloři na dodržování vizuálních pravidel hákliví.

Po nástupu ministryně Miroslavy Kopicové, kdy Právo na problém poprvé upozornilo, byly chyby z většiny jiných dokumentů odstraněny. Ministerstvo dokonce zveřejnilo pro úředníky příručku Povinná publicita v kostce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám