Hlavní obsah

Čechy nebudou před pandemií chřipky chránit vakcíny, které vyrábějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká farmaceutická firma Baxter, která vyrábí vakcínu proti prasečí chřipce také ve svém českém závodě, při pandemii Česko nezajistí. Na závod v Bohumile na Kolínsku se přitom podle médií spoléhalo. Česká vláda v původním pandemickém plánu počítala s vakcínami pro 60 procent obyvatel, v aktualizovaném plánu jsou vakcíny pro 25 procent obyvatel a pro stejný počet antivirotika Tamiflu a Relenza.

Foto: Juan Carlos Ulate , Reuters

Článek

"Žádný kontrakt mezi společností Baxter a Českou republikou na dodávky vakcín A(H1N1) uzavřen nebyl," potvrdila ČTK mediální zástupkyně společnosti Baxter Jana Čechová.

Ministerstvo zdravotnictví podle serveru tn.cz vysvětlilo odstoupení od jednání s Baxterem tím, že firma nebyla včas schopna zaručit, že je vakcína bezpečná a kdo ponese rizika za případné vedlejší účinky. "Je to škoda, ale bohužel, firma Baxter nebyla schopná ve chvíli, kdy jsme sbírali nabídky, potvrdit, že bude dodávat registrovanou vakcínu," řekla ministryně Dana Jurásková.

Jednání s Baxterem potvrdil v rozhovoru pro Rádio Česko i hlavní hygienik ČR Michael Vít. Podle něj firma oznámila, že pro rok 2009 má plně objednané zakázky z jiných států. Ministerstvo podle Víta jednalo i s dalšími firmami. V současné chvíli se chystá k podpisu smluv s firmami Novartis a GlaxoSmithKline. Podle Milana Klimka z Novartisu by smlouva měla být podepsána během několika následujících dnů.

Baxter prý nabízel volné kapacity opakovaně

PodleČTK nabízel Baxter ještě na jaře ministerstvu zbytek volných kapacit v bohumilské továrně. Ministerstvo však prý dodnes jasně nesdělilo, že má o ně zájem. Baxter prý vyjednával s ministerstvem již několik let, od doby, kdy hrozila ptačí chřipka. Už tehdy prý nabízel české vládě své volné kapacity k využití.

V současné době má Baxter uzavřeny smlouvy s pěti státy na 80 milionů dávek, jsou mezi nimi Velká Británie, Irsko a Nový Zéland. "Vakcíny se nedodají najednou, ale postupně tak, jak to umožní výrobní technologie a růstové charakteristiky virového kmene A(H1N1)," uvedla Čechová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám