Hlavní obsah

Romové zařizují transport mrtvého mladíka do Rumunska

Novinky, jm, trj
Praha
Aktualizováno

Rumunští Romové se v pondělí ve Vinohradské nemocnici loučili s mrtvým sedmnáctiletým mladíkem. Rodina chce tělo přepravit do Rumunska. Má už domluvenou firmu, která tělo vyzvedne. Podle informací od Romů chtějí jet všichni s ním, má je do Rumunska přepravit mikrobus už v úterý odpoledne. Rodina ani policie nepožadují pitvu.

Foto: Petr Horník, Právo

Romové z Rumunska oplakávají smrt svého prince před vinohradskou nemocnicí.

Článek

Romové se v úterý ráno sešli s firmou, která zařídí převoz chlapce. Odpoledne kolem druhé či třetí hodiny by chtěli všichni opustit Českou republiku.

"Transport bude proveden oficiální cestou," řekl Právu jeden z příbuzných mladíka Adelinaju Vasilev. Podrobnosti ale neřekl. Rodina je v kontaktu s rumunským velvyslanectvím, které musí dát k převozu povolení.

Samotnou repatriaci zajistí najatá firma. Chlapec je nyní stále ve vinohradské nemocnici. Romové pro něj v pondělí pozdě odpoledne zorganizovali malý obřad. Zapálili svíčky a ženy ho převlékly do tradičního oděvu.

Nemocnice přesně neví, kdy mladík zemřel, smrt zjistila až na CT vyšetření mozku v pondělí v půl druhé odpoledne. Chlapec byl v nemocnici od 22. července. Utopil se při koupání v rybníku ve Staré Boleslavi.

Co je potřeba k repatriaci

Nemocnice, kde cizinec zemře, může tělo vydat pouze pohřební službě, s níž se pozůstalí domluví.

"Musí být samozřejmě dodrženy všechny podmínky mezinárodní úmluvy o přepravě mrtvých. To znamená, že tělo musí být buď balzamované či chlazené, nebo se musí alespoň zpomalit tlecí proces, k čemuž je třeba uzavřená rakev a zinková vložka," řekl Novinkám odborník na pohřebnictví David Stejskal. Podle něj není možné, aby si například někdo pro tělo přijel jen tak s dodávkou. "Nemocnice nemůže fyzicky předat tělo rodině," dodal.

Potřeba je také souhlas velvyslanectví státu, kam se tělo převáží, v tomto případě Rumunska.

Repatriace není levná záležitost, výdaje se mohou vyšplhat klidně na stovky tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám