Hlavní obsah

Obec Husinec požaduje, aby policisté do nedělního poledne odvedli Romy

Husinec

Rumunským Romům utábořeným u Vltavy v Husinci u Prahy v neděli hrozí, že budou muset obec opustit. Vedení obce požádalo policii, aby pozemek, na kterém se Romové usídlili, do nedělního poledne vyklidila. Důvodem je, že desítky lidí čekající na uzdravení příbuzného táboří na pozemku, kde nejsou majitelem poskytnuty ani základní hygienické podmínky pro jejich pobyt.

Foto: Petr Janiš, Právo

Romka v Husinci

Článek

Obec se zatím nesetkala s pochopením u mužů zákona. Policisté totiž zatím žádný zásah neplánují. K odvedení Romů podle policistů není žádný zákonný důvod. Táboří prý na soukromém pozemku a kvůli jejich pobytu není nikdo ohrožen na zdraví nebo na životě.

Podle policejní mluvčí by byl dostatečným důvodem k zásahu pouze soudní příkaz. Názor vedení obce se změnil velmi narychlo.

Ještě v sobotu odpoledne totiž starostka uváděla, že je obec ochotna zajistit cisternu s pitnou vodou a mobilní záchod a náklady až zpětně vymáhat po majiteli pozemku. Husinečtí tehdy mínili, že by nebylo správné přesouvat problémy s nevítanými návštěvníky na další nic netušící obce.

Nejdříve zakotvili na Vinohradech

Romové původně rozbili své ležení přímo před vinohradskou nemocnicí, kde byl minulý týden hospitalizován sedmnáctiletý syn romského krále. Chlapec se málem utopil při koupání a od té doby leží ve vážném stavu v nemocnici. Navíc není jasné, kdo zaplatí výlohy na jeho léčení, neboť mladík není v Rumunsku pojištěn. [celá zpráva]

Romové se následně na víkend přesunuli do kempu na Pražačce, kde jejich pobyt zaplatila sbírka, kterou pro ně zorganizovali občanští aktivisté. Poté skupina čítající několik desítek lidí odjela k rybníku v Počernicích. Odtud ve čtvrtek odjeli do Husince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám