Hlavní obsah

Ministryně Kopicová odvolala šéfa státních maturit

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministryně školství Miroslava Kopicová ve čtvrtek odvolala Martina Macha, který je odpovědný za přípravu státních maturit. Ve funkci byl přitom od ledna, kdy nahradil Pavla Zeleného. Právě on jej má nyní na pozici opět vystřídat.

Článek

„Kdybych chtěla personální čistku, mohla jsem ji udělat hned po svém nástupu do funkce. Ale já dala panu Machovi šanci, nechala ho pracovat. K výměně lidí mě nutí situace ve Sněmovně, která maturity zkomplikovala. Za pár týdnů nás nečeká jednoduchý režim práce a já chci mít po svém boku nejlepší lidi," řekla Právu ministryně školství Miroslava Kopicová.

"S panem Zelným jsem pracoval už v minulosti. Znám jeho způsob zodpovědnosti za projekty, za jejich realizaci. Potřebuji člověka, kterému absolutně věřím. To Zelený je. Velmi dobře problematice rozumí, původně maturity přeci připravoval,“ dodala Kopicová.

Uvedla, že se snaží personální změnou připravit na hlasování ve Sněmovně, které může zavedení státních opět odložit. Z řad ČSSD a ODS totiž nedávno zazněl názor posunout jejich spuštění až na rok 2012. Kopicová by sama podpořila rok 2010, s nímž se zatím počítá, nicméně připustila ochotu jednat o roce 2011 jako kompromisním.

Přípravy státních maturit provázejí v posledních letech zmatky. Projekt za stamilióny se dostal do skluzu.

Zatímco bývalý ministr školství Ondřej Liška (SZ) důsledně hájil rok 2010, kdy by jimi měli projít první studenti, jeho nástupkyně Kopicová už připustila jejich další odklad, a to na rok 2011.

Oba termíny sklízejí kritiku. Podle některých pedagogů a studentů je projekt nepřipravený a nikdo neví, na co se mají školy připravit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám