Hlavní obsah

Romové se budou stěhovat, nabízená louka v Klecanech je nadchla

Novinky, Martina Hřebíková, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Rumunští Romové, kteří již několik dnů "kempují" v Dolních Počernicích na břehu místního rybníka ležícího v přírodní rezervaci, se podle všeho přestěhují do Klecan severně od Prahy. S nabídkou na přesun se na ně ve čtvrtek odpoledne obrátil majitel tamního pozemku. Romové stěhování přivítali a během několika hodin se dle svého vyjádření na místo přesunou.

Článek

Muž Romům svůj pozemek bezprostředně u Vltavy nabídl pod podmínkou, že si jej posekají a budou na něm udržovat pořádek. Několik zástupců Romů se poté vyrazilo na pozemek podívat.

Majitel pozemku Romům také vyhotovil ručně psanou smlouvu, která je opravňuje na pozemku pobývat. Chtěl se tak vyhnout případným zásahům ze strany policie.

Romové, kteří si zarostlý pozemek přijeli prohlédnout,  jeho nabídku přijali s nadšením. Na otázku reportérky Novinek, jak je hodlají zkultivovat, odpověděli, že si vystačí s rukama, případně si zakoupí potřebné náčiní.

Z kempu k rybníku

Romové původně rozbili své ležení přímo před vinohradskou nemocnicí, kde byl minulý týden hospitalizován sedmnáctiletý syn romského krále. Chlapec se málem utopil při koupání a od té doby leží ve vážném stavu v nemocnici. Navíc není jasné, kdo zaplatí výlohy na jeho léčení, neboť mladík není v Rumunsku pojištěn. [celá zpráva]

Romové se následně na víkend přesunuli do kempu na Pražačce, kde jejich pobyt zaplatila sbírka, kterou pro ně zorganizovali občanští aktivisté. Poté skupina čítající několik desítek lidí odjela k rybníku v Počernicích. Přestože se jedná o přírodní rezervaci, policie jejich pobyt pouze monitoruje.

S prodlužující se délkou pobytu se horší také hygienické podmínky v okolí nocoviště. Na přístupových cestách se hromadí odpadky, válí desítky lidských výkalů a použité dámské vložky. Na hladině rybníka u břehu plavaly zbytky potravin. [celá zpráva]

Situace se snaží využít i extremisté. Dělnická strana oznámila, že nebude-li celá situace v Počernicích vyřešena do pátku, uspořádá v této lokalitě shromáždění. Právě před zbytečnou eskalací napětí varoval romský aktivista Štefan Ličartovský. Ten má podobně jako ministr pro lidská práva Maichael Kocáb za to, že Romové by se o sebe měli postarat a zaplatit si vlastní ubytování. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám