Hlavní obsah

Policie popřela pravost spisu o Janouškovi, ODS mluví o cíleném útoku

– Praha
Právo, Jan Rovenský, Jiří Ovčáček

Autenticitu údajně policejního spisu spojujícího špičky ODS s podnikatelem Romanem Janouškem, který ve středu zveřejnily Lidové noviny (LN), zpochybnili ve středu občanští demokraté. Oficiálně se od něj distancovala i policie.

Foto: René Volfík, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Libor Vrba.

Článek

„Na základě informací, které se v souboru článků objevily, a na základě vlastního provedeného šetření jsme přesvědčeni, že v této souvislosti k žádnému úniku informací z našeho útvaru nedošlo,“ vzkázal ve středu Libor Vrba, ředitel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality.

Podle něj na útvaru nevznikl „žádný dokument, který by popisoval okolnosti prověřování zmiňovaného podnikatele a s ním spojených osob, a proto se od informací v plném rozsahu distancujeme“.

LN s odkazem na „policejní spisy, které se nyní šíří mezi politiky ODS“, napsaly, že kolem vyšetřování Janouškových švýcarských kont figuruje nejen pražský primátor Pavel Bém, ale i lidé kolem předsedy ODS Mirka Topolánka, například jeho přítel Marek Dalík, exministr dopravy Aleš Řebíček, exministr zemědělství Petr Gandalovič a Ivo Rittig, pravá ruka místopředsedy ODS Petra Bendla.

Langer žádá omluvu

ODS ve středu dopoledne prostřednictvím svého mluvčího Martina Kupky vyzvala v tiskové zprávě LN, aby „prokázaly pravost materiálu“. „Jedná-li se o podvrh, je tento krok daleko za hranicí etické a odpovědné novinařiny,“ uvedl Kupka.

Podle něj toto prohlášení odsouhlasil místopředseda ODS Ivan Langer a první místopředseda občanských demokratů David Vodrážka.

Právo se snažilo Vodrážku kontaktovat a získat širší komentář, lídr pražské kandidátky však na dotazy neodpovídal. Později přišla mnohem ostřejší reakce od Langera. „Nepochybně očekáváme od LN omluvu, která bude odpovídat míře útoku na ODS. Neboť celý svůj příběh postavili na dokumentu, jehož pravdivost nebyli schopni potvrdit. A to považuji za nepřijatelný přístup jak vůči institucím, tedy ODS, tak i lidem, tedy Mirku Topolánkovi a Pavlu Bémovi,“ řekl Právu Langer. „Ve svém životě jsem viděl tolik neskutečných blábolů,“ dodal s tím, že LN „skočily někomu na lep“.

Omluvu by prý v případě, že by se prokázala nepravost spisu, očekával i předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

„Je to dokument, který jsme získali z naprosto důvěryhodných zdrojů, které jeho pravost potvrzují. Pochybnosti okolo pravosti jsme v novinách nezatajili. Tyto dokumenty obíhají mezi členy ODS a my považovali za nutné o tom informovat,“ řekl ČTK zástupce šéfredaktora LN Jaroslav Plesl.

Čeká se na Topolánka

Topolánek ČTK řekl, že se ke kauze vyjádří v pátek. Exministr dopravy Řebíček Právu potvrdil, že se s Janouškem zná, prý však s ním neobchodoval a neví ani nic o žádných policejních aktivitách. Podnikatele naopak nezná šéf Senátu Sobotka. „Janouška neznám, s Dalíkem se nestýkám. Ti lidé skutečně nejsou z mého okruhu,“ řekl Právu.

Ani místopředseda Gandalovič se s podnikatelem nestýká. „Asi jsem se s ním viděl na společenské akci, ale rozhodně jsem s ním žádné jednání neměl.“ Spis označil za podvrh a „snůšku spekulací“. Primátor Bém ČTK také řekl, že informace LN pokládá za virtuální realitu a že je prý třeba zjistit, komu před volbami podobná „pseudoaféra“ vlastně slouží.

Podle Gandaloviče se prý „někdo snaží využít řekněme počínajícího vyšetřování, aby poškodil ODS“. Na dotaz, koho míní „někým“, odpověděl: „Vůbec nevím a samotnému je mi to divné. Věřím tomu, že nikdo v ODS by nic takového proti ODS nedělal.“ Prý to vypadá na opozici.

Opačného názoru je však pražský poslanec a exčlen ODS František Laudát, jenž vypuknutí kauzy naopak přisuzuje „frakčním bojům mezi bémovci a topolánkovci. Do TOP 09 jsem odešel právě kvůli tomu, že poměry v ODS jsou už pro mě příliš. Samozřejmě že vím, co dělá Bém v Praze, kdo je Janoušek, Dalík a další, a to byl důvod mého odchodu,“ řekl Právu.

Poslanci ODS, které ve středu Právo oslovilo, se nedomnívají, že kauza má negativní dopad na ODS.

„Všechno, co má činit policie, musí učinit a potom se pak ukáže, do jaké míry to opravdu může, či nemusí poškodit ODS,“ řekla místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. Sama prý signály, že by kauza stranu mohla poškozovat, nemá.

Podle Marka Bendy je nešťastné, že je ODS spojována s člověkem, který navíc není členem strany. „Co s tím můžeme dělat? Můžeme doporučit ty, s nimiž bychom neměli kamarádit,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám