Hlavní obsah

Jurásková: Máme dostatek antivirotik pro polovinu národa

Právo, Václav Pergl

Doslova raketově přibývají v posledních dnech v Česku případy prasečí chřipky. Je už 63 potvrzených případů a odborníci očekávají, že na podzim jich budou tisíce. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková však ujišťuje, že případnou pandemii se podaří zvládnout.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková

Článek

„Budeme mít ochranu proti pandemickému viru pro polovinu národa, což by v případě vypuknutí pandemie mělo stačit k zabránění dalšího šíření viru,“ řekla v úterý Právu Jurásková.

Stát má již stát v zásobě antivirotika pro 2,5 miliónu obyvatel a tento týden bude kupovat dalších 50 tisíc dávek. Stejně tak je předjednána dodávka 2,5 miliónu vakcín proti prasečí chřipce. To je podle odborníků dostatečné množství a plně vychází z doporučení Světové zdravotnické organizace. Při pandemii by totiž v ČR mohly onemocnět až tři milióny lidí, 45 tisíc by jich bylo hospitalizováno a v krajním případě by až deset tisíc pacientů mohlo zemřít.

„Prasečí chřipka se už v ČR šíří i mezi lidmi, kteří nevycestovali do zahraničí a nakazili se tady od těch, co z ciziny přijeli. „To je velmi znepokojivé,“ konstatovala Jurásková.

Horečné přípravy

Stát už rezignoval na zabránění šíření viru prasečí chřipky, ale chce mít chřipku pod kontrolou prostřednictvím sledovacího systému. Prověřují se proto pandemické plány resortů.

Jurásková se v příštím týdnu kvůli tomu sejde se zdravotními rady krajů. Požaduje, aby každý kraj byl připraven na velké množství nemocných. To znamená, aby byly připraveny nemocnice a měly zajištěnu dostatečnou lůžkovou kapacitu včetně možností ubytovat nemocné v internátech a penziónech. Stejně tak praktičtí lékaři budou modelovat scénáře pro několikanásobný počet pacientů, kdyby prasečí chřipka masově vypukla.

„I když v tuto chvíli nám nic takového bezprostředně nehrozí, na podzim to může vypadat úplně jinak,“ konstatovala ministryně.

Nemocní z první vlny mají prý výhodu

Právě z podzimu mají hygienici velké obavy, protože se očekává souběh prasečí, běžné i ptačí chřipky.

Předseda České vakcinologické společnosti profesor Roman Prymula soudí, že pokud někdo onemocní prasečí chřipkou nyní v tzv. první vlně, může si vytvořit dostatečnou obranu před druhou vlnou, která možná přijde na podzim.

Primářka infekční kliniky pražské Nemocnice na Bulovce Hana Roháčová tvrdí, že nepomůže rouška, ba ani vitamíny. Nová chřipka představuje proto větší riziko pro pacienty s oslabenou imunitou. Na rozdíl od běžné chřipky, která postihuje hlavně děti a seniory, prasečí napadá mladé lidi. Riziková může být pro obézní a kardiaky.

Vepřovým masem  se virus nepřenáší

Cestovní kanceláře zaznamenaly od svých zahraničních klientů při jejich pobytu v České republice zvýšený počet požadavků na změnu jídla v restauracích. „Někteří turisté totiž kvůli obavám z prasečí chřipky odmítají konzumovat vepřové maso,“ sdělil mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Jurásková však obavy lidí z toho, že by se virem prasečí chřipky mohli nakazit konzumací vepřového masa, rezolutně vyvrací. „Je to nesmysl. Odborníci už před mnoha týdny takovouto nákazu vyloučili. Přenos viru prostřednictvím masa není možný,“ uvedla.

Jak ministryně zdůraznila, nejlepší obranou proti prasečí chřipce je přísná hygiena, tedy mytí rukou, při rýmě používat jednorázové kapesníky a v případě nákazy vždy zůstat doma a nešířit nákazu dál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám