Hlavní obsah

Někteří náměstci ministrů mají téměř jistý post poslance

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi ministry úřednické vlády se zájemci o vstup do Sněmovny neobjevují, i když se do kabinetu dostali na základě stranických nominací ODS, ČSSD a zelených. Jejich náměstci, kteří fungovali za vlády ODS a dokonce ji i přežili, však zájem o poslanecký mandát mají. A jsou i na vysokých místech, kde mají šanci prorazit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Důkazem toho jsou nejen kandidátky stran bývalé koalice do říjnových voleb, ale vyplývá to i z informací, které se Právu podařilo získat.

Za ODS čtyři

Čtyři náměstci kandidující v barvách ODS – Ivo Hlaváč, Marek Šnajdr, Pavel Staněk a Jaroslav Salivar – mají svůj poslanecký mandát téměř jistý. S přihlédnutím k výsledkům z voleb z roku 2006 může už nyní slavit Šnajdr a Hlaváč (ten kvůli kampani funkci na ministerstvu zemědělství nedávno opustil), nicméně na dobré cestě stát se poslanci jsou také Salivar se Staňkem.

Za Stranu zelených bude kandidovat náměstkyně ministryně školství Klára Laurenčíková jako číslo dvě v Praze. Přestože je na tabulkově volitelném místě, její šance jsou s přihlédnutím k aktuálním preferencím strany velmi malé.

V roce 2006 SZ v Praze sice získala dva mandáty, tehdy však jedničkou na kandidátce byl Martin Bursík a dvojkou Kateřina Jacques, kterou navíc před tehdejšího předsedu vynesly preferenční hlasy.

Jak Právu potvrdil předseda SZ Ondřej Liška, ve vnitrostranických debatách padlo i jméno exnáměstka na ministerstvu spravedlnosti Františka Korbela, ale i náměstka na financích Tomáše Zídka. O jejich případné nominaci se prý rozhodne v příštích týdnech.

Ostrý boj mezi lidovci a exlidovci

Zajímavý boj svedou KDU-ČSL a TOP 09 s podporou Starostů. Otázkou zůstává, zda Kalouskova strana, kam přešli mnozí lidovci, bude s to přebrat mandáty KDU-ČSL v takových krajích, jako jsou například střední Čechy, anebo dokonce ohrozit tradiční baštu lidovců v Jihomoravském či Zlínském kraji.

Nejviditelnějším na lidovecké kandidátce z hlediska náměstků ministrů je exposlanec a bývalý ministr kultury Jaromír Talíř. Ten je sice číslo jedna na kandidátce a za normálních okolností by měl místo poslance také jisté, musí však počítat s konkurencí ve formě exministryně obrany Vlasty Parkanové, která vede volební seznam TOP 09 v Jihočeském kraji.

Tabulkovou šanci stát se poslankyní má náměstkyně ministra vnitra Lenka Ptáčková-Melicharová, která kandiduje ve středních Čechách. Její vyhlídky však opět sráží přímá konkurence Kalouska, a navíc souboj lídra občanských demokratů Petra Bendla a náměstka Šnajdra se soc. dem. Milanem Urbanem a Davidem Rathem.

Za TOP 09 budou celkem kandidovat čtyři bývalí lidovečtí náměstci – Jiří Kubínek, Martin Plíšek, Karel Tureček a Marek Ženíšek, jenž je i členem přípravného výboru strany.

„Budu kandidovat v Plzeňském kraji jako číslo dvě za Jaroslavem Lobkowiczem,“ potvrdil Ženíšek Právu. Jasná „dvojka“ je i Tureček, o umístění Plíška a Kubínka se rozhodne v následujících dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám