Hlavní obsah

Komunisté chtějí k moci, nabízejí ČSSD další omluvu za minulost

PRAHA
Aktualizováno

Komunisté chtějí v budoucnu se sociálními demokraty spolupracovat na vládní úrovni, nabízejí jim proto, že se znovu omluví za svou minulost.

Článek

"Znovu bychom zopakovali omluvu z roku 1989. Naším zájmem je spolupráce levice a jsme pro to ochotni něco udělat. Aby mohla být spolupráce úspěšná, musí obě strany udělat nějaký krok," uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny předseda KSČM Vojtěch Filip.

Zatímco Filip je připraven zopakovat omluvu, která zazněla na sjezdu KSČ v roce 1989, místopředseda strany Jiří Dolejš by raději formuloval nový text. "Pokud by to měla být bariéra ke spolupráci levicových stran, tak bychom měli omluvu znovu zformulovat a aktivně ji sdělit. Levicový volič nechce slyšet, že se hádáme. Proto by se měly obě strany nějak umět dohodnout," uvedl v listu Dolejš.

Bohumínské usnesení se rušit nebude, vzkazuje Škromach

Vládní spolupráci obou levicových stan nyní brání takzvané bohumínské usnesení, které ji ČSSD zakazuje. Právě usnesení z bohumínského sjezdu ČSSD z roku 1995 by chtěla KSČM novou omluvou zrušit.

K tomu je však skeptický místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. "Ať se klidně znovu omluví, na vztahu ČSSD ke komunistům to ale nic nezmění. K rušení bohumínského usnesení není žádný důvod," prohlásil Škromach.

Programové shody i rozpory

Komunisté i sociální demokraté v minulých dnech uveřejnily programové priority, s nimiž půjdou do podzimních předčasných voleb. Obě strany například slibují výrazné zvýšení minimální mzdy či zrušení superhrubé mzdy a další věci. [celá zpráva]

Komunistů se naopak dotklo, že ČSSD počítá s určitou spoluúčastí ve zdravotnictví. Sociální demokraté totiž ve svém programu počítají s komerčním připojištěním, což se však KSČM nelíbí. Poslankyně KSČM Miloslava Vostrá to označila za registrované partnerství, které uzavírají sociální demokraté s ODS. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám