Hlavní obsah

Tento týden bude teplý, víkend přinese třicítky

Poslední červencový týden bude ve znamení příjemných až tropických teplot, ve čtvrtek a o víkendu se rtuť teploměru vyšplhá až ke 30 stupňům Celsia. Po ránu ale Česko čekají velmi nízké teploty, v minimech mohou klesnout až ke čtyřem stupňům Celsia. Podle odborníka z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se tak i letos vyplní pranostika, podle níž svatá Anna 26. července přináší "chladna z rána".

Článek

Mezi denními a nočními teplotami budou v následujícím týdnu velké rozdíly. Už v neděli ráno meteorologové naměřili v průměru pouze 10,6 stupně Celsia, nejchladněji bylo na jihu a západě Čech, kde rtuť teploměru klesla ve dvou metrech na 9,2 stupně. "Pět centimetrů nad zemí se vyskytly dokonce teploty kolem čtyř až pěti stupňů," uvedl meteorolog.

V pondělí se budou nejnižší ranní teploty pohybovat kolem osmi až 10 stupňů, nejvyšší denní vystoupají až k 28 stupňům. V úterý přejde přes Česko přechodné frontální rozhraní, noc bude oblačná, a tudíž budou teploty v noci o něco vyšší - 11 až 15 stupňů. Přes den očekávají meteorologové déšť nebo přeháňky, místy i bouřky a nejvyšší teploty kolem 24 stupňů.

Ve čtvrtek k nám bude proudit teplý vzduch od jihu, především z oblasti Středozemního moře
odborník z ČHMÚ

Od středy se ale začne oteplovat, nejtepleji bude ve čtvrtek a tropické teploty by se mohly opakovat i o víkendu. "Ve čtvrtek k nám bude proudit teplý vzduch od jihu, především z oblasti Středozemního moře," řekl odborník z ČHMÚ. V noci bude kolem 11 až 15 stupňů, přes den se rtuť teploměru může zastavit až na 30 stupních Celsia. Ve znamení vysokých teplot budou zřejmě i první srpnové dny.

"S příchodem svaté Anny se krátí den a dostáváme se do druhé poloviny meteorologického léta, které končí 31. srpna," řekl odborník. V noci, která bývá poměrně dlouhá a jasná, nastává rychlé chladnutí zemského povrchu, a s ním velmi rychle chladne i tenká vrstva vzduchu těsně při zemi. "Vzduch totiž celou noc odevzdává teplo studenému zemskému povrchu," vysvětlil meteorolog.

Teploty na konci července jsou také úzce svázány s velkou vlhkostí vzduchu u země. "Pak stačí jen malé ochlazení a vznikají přízemní mlhy a četná rosa, což je patrné především u rybníků, řek a vodních nádrží. Je to předzvěst meteorologického podzimu," vysvětlil meteorolog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám