Hlavní obsah

Omezte sběr hub, jinak přestanou růst, varují odborníci

Suchohřiby, bedly, masáky a množství lišek najdou v těchto dnech lidé v celém Česku. Nájezdy houbařů na mnoha místech ničí nejen přístupové cesty do lesů, ale často také brání reprodukci hub kvůli neodbornému zacházení s nalezenými kousky.

Článek

Někteří mykologové proto navrhují, aby se sběr hub nějakým způsobem omezil. „Sběr by se měl každopádně regulovat,“ řekl Právu mykolog Jan Šimice z Kynžvartu na Chebsku.

„Sbírají se totiž především největší plodnice, takže je podstatně nižší procento výtrusu zralých hub,“ vysvětlil. Podle něho houbaři také velmi často sbírají příliš malé houby. „Dva tři centimetry malé hříbky jsou chutné, ale kvůli předčasnému sběru se nestačí reprodukovat,“ dodal.

Sběr hub, stejně jako borůvek, už reguluje například v Krkonoších samotný návštěvní řád národního parku. Pod hrozbou nemalé pokuty trvale zakazuje vstup do cenných lokalit nejvyšších českých hor. Čas zralých borůvek a houbařská sezóna si navíc vynutily rozšíření zákazu o další rizikové oblasti. Dočasně platí od pondělí 20. července.

Houbaři někdy nešetrným sběrem ničí podhoubí. V lesích i v parcích rozkopou houby, o které nemají zájem, nebo lokalitu doslova ušlapou.
mykolog Jiří Polčák

 „Nařízení ale neomezí návštěvníky, kteří nadále budou moci bez problémů využívat turistické cesty a cyklotrasy. Omezení postihuje část III. zóny, kde je normálně volný pohyb povolen,“ upřesnil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

K nějaké formě regulace houbaření se přiklání i přerovský mykolog Jiří Polčák. Například v Itálii, ve Francii nebo ve Švýcarsku platí váhový limit – lidé si mohou odnést domů jen určené množství hub.

„Houbaři někdy nešetrným sběrem ničí podhoubí. V lesích i v parcích rozkopou houby, o které nemají zájem, nebo lokalitu doslova ušlapou. Chráněné druhy hub by se neměly sbírat nikde, ale zákaz houbaření se běžně ignoruje dokonce v přírodních rezervacích, přestože je za to možné uložit několikatisícovou pokutu,“ řekl Právu Polčák.

Podle něj se takové případy jen těžko prokazují a ani ochránci přírody často nemají dostatečné znalosti, aby posoudili, že jde o chráněnou houbu.

Podle libereckého mykologa Zdeňka Peldy by sice příroda méně houbařů uvítala, ale v praxi si takové omezení nedokáže představit.

„Češi jsou vášnivými houbaři, nedokážu si vůbec představit, že by někdo nějaké zákazy a houbařské povolenky ke sběru hub dokázal prosadit,“ řekl. Podle něj prý nejsou podobné zákazy zatím ani potřeba, větší škody na podhoubí v lese totiž páchají čtyřkolkáři a přemnožená černá zvěř.

„Hektary lesní půdy přeryté černou zvěří znamená pro další růst hub větší škodu než tisíc houbařů,“ myslí si Pelda a zmiňuje další nešvar – neukázněné čtyřkolkáře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám