Hlavní obsah

Trestní odpovědnost zřejmě zůstane od 15 let

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup

Senát nezamítl novelu trestního zákoníku, kterou se vracel věk trestní odpovědnosti ze 14 na 15 let. Senátoři měli k návrhu řadu pozměňovacích návrhů, ty však nakonec neschválili. K návrhu tak nepřijali žádné usnesení, normu proto dostane k podpisu prezident.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Článek

Návrh na vrácení trestní odpovědnosti zpět na 15 let podaly komunistické poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová a Kateřina Konečná.

Některým senátorům vadilo, že se o změně nevedla širší debata. Senátorka Alena Palečková (ODS) například uvedla, že návrh není legislativně povedený.

Návrh se nezamlouval především senátorům z ODS. Vzhledem k nízké účasti při hlasování se nenašlo 27 hlasů potřebných ke schválení, ale zároveň se nepodařilo schválit ani žádný z pozměňovacích návrhů.

Návrh v podobě schválené Sněmovnou proto dostane k podpisu prezident Václav Klaus.

Zvýšení hranice trestných bodů dostalo zelenou

Senátoři v pátek také podpořili novelu, která zvyšuje hranici trestných bodů pro řidiče z 12 na 18. Návrh senátorů ODS horní komora podpořila v prvním čtení a znovu se jí bude zabývat na podzim.

Ministr dopravy Gustáv Slamečka se zvýšením hranice nesouhlasí. "Nemyslím si, že by se tím, že se ta pravidla budou uvolňovat, bezpečnost zvýšila," řekl ministr. Podle navrhovatelů novely je nynější systém příliš tvrdý. [celá zpráva]  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám