Hlavní obsah

Prezident Klaus udělil podivnou milost podvodníkovi

Právo, Josef Koukal

Rozpaky vzbuzuje milost, kterou prezident Václav Klaus udělil letos v červenci muži odsouzenému na pět a půl roku vězení za podíl na leasingovém podvodu s mnohamiliónovou škodou.

Foto: Petr Horník, Právo

Český prezident Václav Klaus

Článek

Třiapadesátiletý šternberský podnikatel Zdeněk Novosad si totiž z trestu odseděl jen necelých 11 měsíců a Hrad milost vysvětlil pouze tím, že dotyčný byl před svým činem bezúhonný a zaplatil peněžitý trest uložený soudem.

„Je pravda, že toho moc neodseděl. Sám jsem byl překvapen, vzhledem k tomu, kdy nastoupil výkon trestu,“ podivoval se soudce Krajského soudu v Ostravě Milan Ihnát, který případ rozhodoval v prvním stupni.

Klaus přitom většinou uděluje prezidentskou milost lidem, kteří jsou ve špatném zdravotním stavu nebo se musí starat o nezletilé děti. U cizinců zase z humanitárních důvodů odpouští vyhoštění.

Ústava dává absolutní prostor pro volnou úvahu prezidenta, komu milost udělí nebo neudělí.
předseda ÚS Pavel Rychetský

„Nic bližšího k tomu neudáváme,“ odpověděl nyní na dotazy Práva k případu prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Prezident skutečně nemusí vysvětlovat, proč dal někomu milost. „Ústava dává absolutní prostor pro volnou úvahu prezidenta, komu milost udělí nebo neudělí. Není povinen to ani nijak zdůvodňovat. Žádná omezení neexistují,“ konstatoval předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Klausův předchůdce Václav Havel však žádal u konkrétních případů o stanovisko ministra spravedlnosti k udělení či neudělení milosti.

Současný prezident rozhoduje bez toho, agendu milostí stáhl zcela pod hradní střechu.

Falešné faktury

Novosad byl pravomocně odsouzený olomouckým vrchním soudem v dubnu 2005. S dovoláním k Nejvyššímu soudu pak o rok později neuspěl.

Podle verdiktu spolu s dalším člověkem vylákal od dvou leasingových společností celkem více než 17 miliónů korun na pronájem neexistujících strojů a vystavoval faktury na stroje, které nikdy nebyly vyrobeny.

„Tu kauzu jsem převzala už rozpracovanou, měla zajímavé pozadí,“ uvedla bez bližších podrobností státní zástupkyně Marie Kodytková, která obžalobu podávala. K případu se nechtěla víc vyjadřovat.

Oslovit omilostněného vězně se Právu nepodařilo. „Firmu prodal a už tu nepracuje,“ sdělila pracovnice firmy, za kterou Novosad dříve vystupoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám