Hlavní obsah

ČSSD a ODS podle komunistů uzavírají registrované partnerství

Právo, jov

V předvolebním boji přituhuje. Komunisté se ve čtvrtek pustili do ČSSD, která počítá se zavedením komerčního připojištění ve zdravotnictví, kterým by se hradily nadstandardní služby. Považují to za "něžné dotyky" s ODS, kterými se uzavírá "registrované partnerství" - velká koalice.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda KSČM Vojtěch Filip (vpravo) a poslanec Miroslav Grebeníček

Článek

„ČSSD, tím, že v současné době připouští platby u lékaře, prokázala, že vlastní sliby pro tuto stranu nic neznamenají. Její představitelé a hlavně pan hejtman Rath mnohokrát vykřikovali, jak poplatky zruší. ČSSD tak náhle otočila kormidlo doprava a přichází s platbami v podobě komerčního pojištění ve zdravotnictví,“ pustila se do soc. dem. na čtvrteční tiskové konferenci ve Sněmovně poslankyně KSČM Miloslava Vostrá.

„Považuji to za součást sbližování s ODS, které je cílené k vytvoření velké koalice po volbách. ČSSD a ODS už těmito něžnými dotyky uzavírají registrované partnerství zvané velká koalice,“ dodala Vostrá.

Ta je dvojkou na kandidátce komunistů ve Středočeském kraji, kde vládne David Rath (ČSSD). Jeho menšinovou krajskou vládu přitom drží u moci svou podporou právě komunisté, kteří se nedávno odmítli přidat ke snaze ODS sesadit Ratha z funkce hejtmana.

KSČM také ve čtvrtek oznámila ústy šéfky pražské stranické buňky Marty Semelové, že podporuje státní maturity. „Podle mého názoru měly být zavedeny už dávno,“ prohlásila. „Dnes se zavedení státních maturit stává pro mnohé otázkou politickou. Je před volbami a ČSSD a ODS, ale také například pan Soukup, či paní Zubová, kteří navrhovali státní maturity odložit, se snaží získat hlasy mladých voličů,“ míní.

Komunisté podle Semelové chtějí zavést státní maturity bezodkladně, jen v krajním případě připouští přesun startu projektu o rok. „Musely by to být skutečně závažné důvody dlouhodobého charakteru,“ sdělila Semelová.

Výběr článků

Načítám