Hlavní obsah

Od Vysočiny se valily prudké bouřky, mohutná vichřice zpustošila pás lesa

Novinky, ČTK, Jiří Mach
Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal ve středu odpoledne novou výstrahu před extrémním počasím provázeným silnými bouřkami. V oblasti Českomoravské vrchoviny se vytvořila linie silných bouřek táhnoucí se od Jihlavska až nad Orlickoústecko a Rychnovsko. Pomalu postupuje k severovýchodu až k východu, uvedl ČHMÚ. Na Havlíčkobrodsku bouřka polámala desítky stromů. Vichřice zpustošila dlouhý pruh lesa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Výstraha ČHMÚ se týkal především krajů Vysočiny, Pardubicka, Královéhradecka, Olomoucka a jižní Moravy. Pro uvedené oblasti vyhlásili meteorologové extrémní stupeň nebezpečí.

Bouřky provázené přívalovými dešti a krupobitím i prudkým větrem v řadě oblastí lámaly stromy. Při bouřce v Ústí nad Orlicí byl zaznamenán náraz větru o rychlosti 119 km/h. Během dvou hodin tam napršelo 44 mm.

Nejhorší byla situace na Havlíčkobrodsku, kterou zasáhla bouřka kolem sedmnácté hodiny. Na silnice popadaly desítky stromů, postižena je hlavně oblast mezi Šlapanovem a Přibyslaví, kam jich spadlo třicet. Strom spadl také na osobní vůz, kterým chtěl odjet rybář. Řidič vyvázl bez zranění, ale byl v šoku.

Zpustošen byl pruh lesa

Další vyvrácené stromy zatarasily silnici z Přibyslavi do místní části Dolní Jablonná. Ta bude uzavřena až do čtvrtečního rána.  Přibyslavský starosta Jan Štefáček uvedl, že během bouřky tam padla část lesa v délce několika kilometrů. Podle jednoho z obyvatel tam napršelo 70 milimetrů srážek. V další části Přibyslavi - České Jablonné - přetekl rybník.

Bouřky byly i na východě Čech, na Rychnovsku spadly přes silnice dva stromy. V Litomyšli museli hasiči zasahovat zhruba na 15 místech. Voda zalila sklepy domů. Bouřka také lámala větve a stromy.

Varování před bouřkami

Meteorologové varivali, že zvlněná studená fronta postupuje přes Českomoravskou vrchovinu zvolna k severovýchodu. Podle meteorologů se daly čekat i lokální přívalové srážky s úhrny kolem 50 milimetrů za hodinu s možností krupobití i silného nárazového větru.

"Předpokládáme, že bouřky v příštích třech hodinách mohou zasáhnout severozápad Jihomoravského kraje a západ a sever Olomouckého kraje,“ dodával ve své výstražné zprávě ČHMÚ.  

O půl deváté večer ČHMÚ uvedl, že silné bouřky postupují přes okresy Žďár nad Sázavou, Svitavy a Šumperk. Místy napadlo 50 mm srážek za hodinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám